5 NAJBOLJIH EUROPSKIH ADVENATA
Travel

5 NAJBOLJIH EUROPSKIH ADVENATA

Božićni sajam u Tallinnu sve oduševljava svojom ljupkošću, povijesnom lokacijom i prekrasnim očuvanim srednjovjekovnim građevinama. Prema nekim izvorima, upravo je tamo postavljeno prvo božićno drvce…

Stigao je i taj dugo očekivani, najljepši i najčarobniji dio godine. Svi ćemo uskoro pohrliti do najbližeg božićnog sajma. Nekima od nas, to će biti prilika da i otputujemo na neko novo mjesto. Božićna svjetla svaki grad čine posebno lijepim i uistinu se teško odlučiti koje posjetiti ili pak izdvojiti najbolje. Prema našem izboru, izdvojili smo top 5 koji se ističu svojom ponudom i božićnom čarolijom. U nastavku pročitajte koji su to.

Ekološki osviještena Adventska gozba u Budimpešti

Budimpešta je još šarmantnija pod božićnim svjetlima pa nikako nije mogla ne biti na našoj listi. Ma tko kaže da ništa nije besplatno? Ako planirate na Advent u Budimpeštu, nemojte propustiti otići na besplatne atrakcije poput klizanja. Središte svega je Adventska gozba kod Bazilike svetog Stjepana, najveće budimpeštanske crkve, gdje posjetitelji mogu uživati u domaćim mađarskim specijalitetima. Dobra vijest je to što će koristiti eco-friendly čaše, tanjure i pribor za jelo, a otpad će se reciklirati. Također, nemojte propustiti prošetati pokraj drvenih kućica jer ćete naći jedinstvene ručne radove od gotovo osamdeset majstora.

Strasbourg – prijestolnica Božića

Smješten u srcu Grande Île u Strasbourgu, UNESCO-ove zaštićene svjetske baštine, strazburški božićni sajam jedan je od najstarijih u Europi. U samom centru grada nalazi se veliko božićno drvce više od 30 metara koje će vam dati osjećaj koji doživljava Kevin u New Yorku. Ovo drvce dolazi s Vogeza, i to je glavni i najprepoznatljiviji simbol Strasbourga, prijestolnice božićnih proslava. Od ostale ponude izdvajamo dječje selo u kojem se smjestio cirkuski svijet s različitim akrobacijama, a zabava za mališane je zagarantirana.

Beč – omiljena turistička adventska destinacija

U ovo predbožićno vrijeme bečki najljepši trgovi pretvaraju se u čarobne božićne sajmove. Posebnu atmosferu stvaraju božićne poslastice i topli punč. Najpoznatije mjesto u Beču svakako je tradicionalni sajam „Bečka čarolija Adventa” koja gradsku vijećnicu pretvara u zemlju iz bajke. Još jedna lokacija koja se ne propušta je božićni sajam ispred Schönbrunn palače. Ondje ćete pronaći romantični kutak, ručno izrađene božićne dekoracije i ostale ručne radove, a moći ćete uživati i u božićnim koncertima te dječjem programu s radionicama. Volite li glazbu i zborsko pjevanje, imate li sreću, možda naletite na koncert Bečkih dječaka.

Rothenburg – prava zimska božićna bajka

Miris bijelog kuhanog vina i pečenih badema opet će se širiti ulicama Rothenburga. Tisuću svjetala i svečana prigodna glazba samo su dio atmosfere koju ćete doživjeti. Predivni srednjovjekovni grad uistinu se svake godine pretvara u pravu zimsku božićnu bajku. Kao i svake godine uske uličice i slikoviti trgovi postat će dom brojnim drvenim kućicama. Već se gotovo 500 godina nastavlja ova tradicija. Sve što vam srce poželi možete naći ovdje, sve od kuhanog vina do božićnih kolača. U Rothenburgu ćete pronaći i pravo Božićno selo u kojem uvijek ima snijega i smijeha. Također, ne propustite se popeti na kulu gradske vijećnice i uživati u pogledu na svjetla.

Tallinn – najbolji božićni sajam 2019.

Šećer na kraju je prošlogodišnji pobjednik izbora za najbolji božićni sajam u Europi. Božićni sajam u Tallinnu sve oduševljava svojom ljupkošću, povijesnom lokacijom i prekrasnim očuvanim srednjovjekovnim građevinama. Prema nekim izvorima, upravo je tamo postavljeno prvo božićno drvce. U proteklim godinama, ovaj sajam bio je više puta proglašen jednim od najboljim na svijetu. Ondje ćete pristojno napuniti trbuščić domaćim medenjacima i raznim pečenjima. Ne propustite isprobati tradicionalni estonski crni puding.

Uh, jedva čekamo vidjeti ovu čaroliju svojim vlastitim očima. U kojem gradu pak je vaš najdraži Advent? Ima li ga na našem popisu?

Izvor: Dnevnik-hr

Facebook Komentari

Glas Posavine

Glas Posavine je novi informativni portal koji daje drugačiji pogled na određene teme.