60 GODINA BRAKA KNEŽEVIĆA
Brčko

60 GODINA BRAKA KNEŽEVIĆA

Torta i cvijeće ispred Kneževića – Ambre i Ljube. Slavlje priređeno za najuži krug obitelji i prijatelja. Sve to je s razlogom – velikim i nesvakidašnjim.

Ambra i Ljuba ovih dana su obilježili uistinu rijetkih 60 godina braka, zajedničkog života koji su živjeli i preko glave preturali zgode i nezgode.

U Donjem Rahiću, mjestu nadomak Brčkog, Ambra i Ljuba, srdačni  ljudi provode svoje treće životno doba u obiteljskoj kući koju su sami stekli.

Žive umirovljeničkim životom, s nešto zemlje, živine tek da se nađe, malim plastenikom da se ima domaće, neprskano i da se ubije vrijeme.

Tu započinje priča o šest Ambrinih i Ljubinih decenija. Sve je počelo listopada davne 1959. godine.

-Mama je mene prevarila. Kaže meni, ženi se, ja ostarila… Ajde, nisam ja to ni pratio. Posle kada sam se oženio, moja Ljuba meni veli – znaš ti koliko je mama imala godina. Kada sam ja izračunao, ona imala 43 godine. Kažem ja – mama, jesi ti mene lijepo prevarila. Ti imala 43 godine, mogla si još i roditi, a meni kažeš da si ostarila, počinje priču Ambra.

-Normalno da je bila ljubav, ali kad sam ja rekla strini svojoj da ja ne bih još, a ona meni – zašto, pa oni nemaju oca, oni slušaju majku… I ona mene tu ubijedi i eto ti, sa smijehom priča Ljuba.

-Naravno da je postojalo još osim te strinine priče, ali nisam htjela te godine, dodaje ona.

-Ona je sačuvala dosta brak. Ja sam pio puno, hodao, lumpovao. Na kraju sam malo došao do sebe, iskreno priča Ljuba, koji je u mlađim danima živio pomalo bećarski život.

-Strpljen – spašen, dijeli životnu mudrost Ljuba.

-Danas žena neće da trpi ništa, odmah raskine ako ne valja. Prije to nije bilo tako-dodaje ona.

Decenije su minule. Ambra, sada 78-godišnjak i Ljuba, godinu starija, i dalje žive skladnim životom.

U mirovini od 1998. godine, nakon radnog vijeka provedenog na pečalbi u dalekom Minhenu.

Život im je pun priča i dogodovština. Ponešto se i zaboravilo, pa se sjećanja osvježavaju i uz pomoć starih fotografija.

Na pitanje koji je recept za dugovječan brak, Ambra i ljuba se slažu – strpljenje je ključ.

Izvor: nula49

Facebook Komentari