Brčko

Ankica Gudeljević: Možemo zaustaviti odlazak mladih

Treba stvoriti ambijent u kojem neće biti potrebe za odlazak naše radne snage u inostranstvo, kazala je na početku razgovora za “Dnevni avaz” Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

U svom prvom intrevjuu od kako je preuzela funkciju ministrice, Gudeljević po pitanju odlaska stanovništva iz BiH, kaže kako će se u skladu sa svojom ulogom, uhvatiti u koštac s problemom.

Ovo je pitanje na kojem moramo raditi svi. Jedno ministarstvo, pa ni ono koje ja vodim, samostalno ne može učiniti puno. Na jednoj strani evidentna je nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini, a s druge strane postoji potreba tržišta za određenim znanjima i vještinama. To zahtijeva sveobuhvatne i koordinirane napore u svim područjima politike i na svim nivoima vlasti, kaže Gudeljević.

Napomenula je kako su pokrenute aktivnosti na izradi nove strategije zapošljavanja u BiH, ističući kako treba stvarati ambijent u kojem neće biti potrebe za odlazak radne snage iz naše zemlje.

Smatram da se građanima BiH najviše može pomoći tako što će se ubrzati razvoj naše privrede i ekonomije. To je moguće ostvariti i kroz evropske integracije. Ukoliko se posvetimo tom zadatku i uvedemo zemlju u Evropsku uniju, naše državljani imat će identična prava kakva imaju građani na cijeloj teritoriji EU, istakla je Gudeljević.

Institucije kulture

Ministrica civilnih poslova najavila je i da će se aktivno uključiti u rješavanje statusa institucija kulture, među kojima je i dugogodišnji problem Zemaljskog muzeja BiH.

Radi se o složenom pitanju na kojem su, nažalost bezuspješno, radili i moji prethodnici. Spremna sam da razgovaram sa kolegama iz resornih ministarstva Vlade FBiH, Kantona Sarajevo, te s Upravom Grada Sarajevo kako bi smo iznašli najoptimalnija i pravno moguća rješenja za sve institucije kulture, pa i za Zemaljski muzej BiH, kaže Gudeljević. 

Ulaganja u sport

Izdvajanja za sport nisu tako mala kako se često prikazuje u javnosti, istakla je Gudeljević, napomenuvši da treba imati u vidu da se sportski savezi ne sufinansiraju samo iz granta Ministarstva, nego i sa ostalih nivoa vlasti, od entiteta, preko kantona do lokalnih zajednica.

I taj novac obezbjeđen je od poreskih obveznika, i treba se smatrati izdvajanjem novčanih sredstava države za sport. Kada se saberu ti iznosi mišljenja sam da izdvajanja nisu tako mala i nedovoljna. Podsjećam da je za 2019. godinu zakonom planiran iznos od 1.342,000 KM, smatra resorna državna ministrica. 

Istakla je kako joj je najveći izazov u mandatu ministrice, ali ujedno i najvažniji zadatak, raditi na koordinaciji i komunikaciji svih nivoa vlasti u svakoj oblasti. Nastojat će, kaže, da okupljamo institucije na zajednickim projektima i programima.

Facebook Komentari