BILDT: FRANCUSKI VETO ODNOSI SE NA BIH, SRBIJU I CRNU GORU
Svijet

BILDT: FRANCUSKI VETO ODNOSI SE NA BIH, SRBIJU I CRNU GORU

Europska unija kreće se u pravcu još jedne strateške katastrofe na Zapadnom Balkanu, smatra bivši švedski premijer.

Nema sumnje da je Brexit strateška katastrofa za Europsku uniju, ali čini se da ima malo onih koji shvaćaju da se Unija kreće u pravcu još jedne strateške katastrofe na Zapadnom Balkanu, ocjenjuje bivši švedski premijer i specijalni predstavnik EU-a za bivšu Jugoslaviju Carl Bildt.

-Prošli tjedan Francuska je blokirala početak pristupnih pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, suprotno preporuci Europske komisije i volji drugih zemalja članica. Takva odluka može srušiti višedesetljetni strateški pristup EU-a ka Balkanu, napisao je on u kolumni za The Washington Post.

Podsjeća da je, nakon okončanja ratova na Balkanu tokom devedesetih, prioritet EU-a bio uspostavljanje dugoročne stabilnosti na ovom problematičnom dijelu kontinenta, prenosi Tanjug.

Emmanuel Macron je elokventan, ali…

-U 2003. godini, na samitu u Solunu, europski lideri zvanično su se obvezali da otvore učlanjenje u EU zemljama na Zapadnom Balkanu. Od tada to je bio svjetionik koji je inspirirao i vodio politike zemalja regije u cilju da reformiraju svoje ekonomije i društva, kako bi se prevladane podjele iz prošlosti i pripremili za europsku budućnost, istakao je Bildt.

Kako navodi, uz mogućnosti europskih integracija, Srbija je trebala birati između europske budućnosti i prošlosti s Kosovom, a time i da se normaliziraju odnosi između Beograda i Prištine.

-Ako Europa zatvori vrata, riječ je o neizmjernoj teškoći. I sa svim tim tenzijama, budućnost Bosne [i Hercegovine] svakako će biti mnogo stabilnija ako zemlja bude uključena u europske strukture, naglasio je bivši švedski premijer.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kaže Bildt, priča elokventno o odgovornosti Europe i želi se pozicionirati kao figura koja počinje novu trajektoriju EU-a od globalnog značaja, i sve to je dobro i hitno potrebno, ali istovremeno i teško kompaktibilno s kredibilitetom EU-a u samoj Europi.

Posljedice na druga neriješena pitanja

Bildt smatra da je takva pozicija Francuske loša sama po sebe, ali da će posljedice odluke ići mnogo dalje.

Ukazuje da francuski veto nije bila blokada samo protiv Sjeverne Makedonije i Albanije, već i protiv cijelog procesa proširenja na Zapadnom Balkanu, utapajući cijelu politiku proširenja.

-Možda nije bilo napisano eksplicitno, ali implicitno to, također, znači veto za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu. I to će imati posljedice na druga neriješena pitanja u regiji, zaključio je Bildt.

Izvor: balkans.aljazeera

Facebook Komentari