Bošnjaci protiv izuzimanja odvjetničke djelatnosti iz fiskalizacije
Brčko

BOŠNJACI PROTIV IZUZIMANJA ODVJETNIČKE DJELATNOSTI IZ FISKALIZACIJE

Prijedlog Vlade Brčko distrikta da se na godinu dana iz sustava fiskalizacije izuzme odvjetnička djelatnost nije dobio potrebnu većinu u Skupštini, a protiv predložene izmjene Zakona o fiskalnim sustavima bili su bošnjački zastupnici.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je novinarima nakon sinoćnje sjednice da su zastupnici takvim stavom pokazali da nisu uspjeli da se uzdignu iznad osobnih interesa i pokažu odgovornost za situaciju koja je nastala u pravosuđu Brčkog.

On kaže da je problematično to što je prijedlog izmjene ovog zakona dobio jednoglasnu podršku svih članova Vlade, uključujući i zastupnike koji su u Skupštini glasali protiv, što govori o tome da postoje drugi motivi za takvo izjašnjavanje.

Ovaj prijedlog zakona je dogovor između Skupštine, Vlade, pravosuđa i Policije. Sada se dovodi u pitanje realizacija drugih akata o kojima se dogovorimo. Ne znam kako dalje. Rekao sam da se ja kao gradonačelnik povlačim iz ovog procesa. Siguran sam da će Skupština vrlo brzo morati da raspravlja o ovom problemu, rekao je Milić i dodao da se nakon ovakvog glasanja otvara i pitanje odgovara li nekome  da pravosuđe u distriktu ne funkcionira.

Predsjednik kluba zastupnika SDA u Skupštini Brčko distrikta Adem Ribić rekao je novinarima da su zastupnici na ovaj način izrazili revolt, ne samo zbog, kako je rekao, ucjenjivačkog stava odvjetnika prema Vladi i Skupštini, već i zbog kršenja dogovora većine o imenovanju bošnjačkog predstavnika na mjesto ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i koordinatora u Uredu Brčko distrikta pri Savjetu ministara, na koje je imenovan Srbin.

Bilo je nekih dogovora da to treba da pripadne Bošnjacima, ali nije urađeno. Mislimo da to treba ispoštovati jer vlada opći debalans. Ne vidim logiku da neko kaže da to treba da pripadne srpskom ili hrvatskom narodu, rekao je Ribić i dodao da trenutna neslaganja neće ugroziti aktuelnu koaliciju.

Član Prosvjednog odbora brčanskih odvjetnika Mirko Simić rekao je Srni da će se danas obratiti odvjetničkim komorama Republike Srpske i Federacije BiH, nakon čega će odlučiti o daljem postupanju.

Brčanski odvjetnici u štrajku su od kraja travnja jer traže od nadležnih da njihova djelatnost bude izuzeta iz sustava fiskalizacije, kao što je to u entitetima.

Zbog štrajka odvjetnika, u Osnovnom sudu distrikta odgođeno je više od 1.000 ročišta.

Izvor: nula.49

Facebook Komentari