BRČANSKA MLADEŽ HDZ-a BIH OBILJEŽILA JE MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE
Brčko

MLADEŽ HDZ-A BRČKO UPRILIČILA PREDAVANJE “PREVENCIJA RAKA DOJKE”

Mladež HDZ-a Brčko jučer je organizirala predavanje “Prevencija raka dojke” u prostorijama Kutka u zgradi Napretka u Brčkom.

Predavači su bili brčanski ginekolozi i onkolozi prim.dr. Slavko Nikić, prim.dr. Stanislav Mihajlović i doc.dr. Begzudin Ahmetović, koji su nazočnima ukazali na važnost samopregleda kao i redovitih odlazaka liječniku na preventive preglede. Karcinom dojke najčešća je vrsta bolesti među pripadnicama ljepšeg spola. Podizanjem svijesti o ovoj bolesti nastoji se upoznati žene sa simptomima radi ranog otkrivanja, te pružanja potpore.

Medijima se obratio doktor Slavko Nikić, istaknuvši osnovne činjenice o raku grlića maternice, kao druge najčešće vrste karcinoma koji pogađa žene. Bolest je uzrokovana je HPV virusom koji se prenosi spolnim kontaktom. Riječ je o bolesti koja se preventivnim pregledima može spriječiti. Najčešće pogađa žene od 30 do 50 godina. Istakao je kako je ova bolest česta u nerazvijenim zemljama te kako je uzrok tome nespostojanje kvalitetnih državnih programa prevencije.

Izjavu  za medije dao je i doktor Stanislav Mihajlović, naglasio je da je važno znati što je karcinom dojke i kako se s njim boriti, s 25 godina trebali bi početi pregledi, dodavši da je na pregled najbolje ići svake godine isti kalendarski mjesec. Iznio je zabrinjavajući podatak da Brčko bilježi porast oboljelih od karcinoma dojke.

Nazočnima se obratio i predsjednik Mladeži HDZ-a Brčko Šimo Filipović, rekavši kako je cilj ovog predavanja upozoriti na važnosti preventivnih mjera. Što se tiče rada Mladeži dodao je kako teže ka boljem i da do kraja godine još planiraju organizirati “Večer sjećanja” i humanitarnu akciju povodom Božića.

Predavanju su pored brojnih žena nazočili i prim.dr. Borislav Đulabić, zamjenik ravnatelja JZU “Zdravstveni centar” i Miodrag Todorović, ravnatelj Fonda zdravstvenog osiguranja.

BRČANSKA MLADEŽ HDZ-a BIH OBILJEŽILA JE MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Piše: Kristina Mendeš

Facebook Komentari