Brčko Vijesti

Brčko: Policija upozorava na veći oprez prilikom paljenja korova

Foto: Index.hr

Imajući u vidu veliku angažiranost Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta i Profesionalne vatrogasne jedinice, a posebno Policije Brčko distrikta BiH u aktivnostima na provođenju mjera na prevenciji i suzbijanju širenja epidemije koronavirusa COVID-19 na prostoru Brčko distrikta BiH, molimo građane za razumijevanje i upozoravamo da prilikom radova na čišćenju korova na otvorenim prostorima vode računa kako ne bi izazvali požare.

Samo svojim odgovornim postupanjem prilikom radova na otvorenom građani će omogućiti ovim institucijama veću posvećenost ljudstva i tehnike na sprečavanju širenja zaraze ionako preopterećenim kapacitetima. Napominjemo da paljenje korova čine samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolirati, te da nakon obavljenog posla ugase nesagorene materije, kako bi spriječili njihovo raznošenje vjetrom i pojavu nekontroliranog širenja vatre.

Podsjećamo da svojim neodgovornim ponašanjem mogu izazvati opću opasnost, ugroziti živote i zdravlje ljudi, te uzrokovati materijalnu štetu što je tretirano Zakonom o zaštiti od požara i Krivičnim zakonom Brčko distrikta BiH, koji predviđaju novčane kazne, ali i zatvorske sankcije.

 

 

 

Autor saopćenja: Policija Brčko distrikta BiH

 

Facebook Komentari