Brčko Vijesti

BRČKO: SAOPĆENJE ZA JAVNOST KRIZNOG ŠTABA U ZDRAVSTVU POVODOM KORONA VIRUSA

S današnjim datumom (08.03. 2020.) pod zdravstvenim nadzorom Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH-Pododjel za javno zdravstvo, se nalazi 5 lica, koja su određeno vrijeme boravila na području Italije u posljednjih petnaest dana. Nije registriran niti jedan slučaj oboljenja od Corona virusa, niti ova lica imaju bilo kakve simptome respiratorne infekcije, ali su i dalje pod nadzorom (kućna izolacija).

Putnici koji dolaze iz područja NR Kine, Južne Koreje, Singapura, Japana, Irana i Italije su dužni da se odmah po povratku iz navedenih zemalja jave na broj telefona 049 / 215-556, Pododjelu za javno zdravstvo. Putnici povratnici koji se ne prijave ili daju neistinite podatke će biti sankcionirani.

I dalje je na snazi zabrana organiziranja ekskurzija čija je destinacija neka od gore spomenutih zemalja. Isto tako je potrebno primjenjivati pojačane opće mjere higijene koje su prethodnih dana saopćavane, te generalne preporuke za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija ( gripe).

Takođe, u skladu s odlukom Kriznog štaba u zdravstvu BD BiH donešenoj na III sjednici, dana 07.03.2020. godine, se:

Nalaže otkazivanje posjeta domovima za smještaj i njegu starijih lica.

Nalaže pružaocima usluga javnog prijevoza pojačana dezinfekcija sredstava javnog prijevoza (autobusi, taxi automobili) uobičajenom kemijskim sredstvima za dezinfekciju koja služe za tu svrhu u domaćinstvu.

Još jednom podsjećamo da, ukoliko osoba ima povišenu temperaturu, kašlje ili otežano diše, medicinsku pomoć, odnosno savjet potrebno je u prvom koraku potražiti telefonskim putem, na broj 049 / 232-151 (ne dolaziti u JZU).

Vijest koja se pojavila dana 07.03. oko 11,00 sati o navodnoj sumnji na simptome Corona virusa jednog lica koje je dijelom proputovalo Italiju i stiglo na područje Distrikta nije točna.

Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade BD BiH

Krizni štab u zdravstvu BD BiH

Facebook Komentari