Brčko Vijesti

Brčko: Subvencije za 1.676 poduzetnika, ostali čekaju ponovno zasjedanje komisije

Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je na jutrošnjoj 101. izvanrednoj sjednici usvojena Odluka o izdvajanju novčanih sredstava po Programu mjera za sanaciju šteta u gospodarskim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane koronavirusom.

„Lista korisnika bila je predložena prije nekoliko dana, ali određen broj predstojnika odjela imao je zamjerke na taj popis. Podsjećam, na jučerašnjoj sjednici Vlade donesena je odluka da se razdvoji popis na one gospodarske subjekte kojima je bio zabranjen rad temeljem odluka Kriznoga stožera i da se njima, koji su nesporni, sredstva isplate i također onim gospodarskim subjektima koji su aplicirali za 30 % ukupno izdvojenih sredstava za uplaćene poreze i doprinose, koji također nisu sporni. Današnja odluka koja je usvojena tretira 1 676 poduzeća odnosno poduzetnika, što čini 75 % ukupnog broja gospodarstvenika koji su aplicirali za ova sredstva i obuhvaća 6 224 radna mjesta, što predstavlja 65 % od ukupnog broja radnih mjesta kojima će na ovakav način biti isplaćena sredstva, a ukupan iznos koji se ovom Odlukom izdvaja je 2.313.179 konvertibilnih maraka, što je 55 % od ukupno predloženih sredstava“, kazao je Gudeljević.

On je naglasio da će povjerenstvo sutra početi s radom kako bi još jednom razmotrilo prijedloge.

„To se odnosi na prijedloge gdje su poduzeća mogla dokazati obeštećenje jer su bila spriječena u svom radu bez obzira na to što im nije bio zabranjen rad temeljem odluka Kriznoga stožera. Povjerenstvo će biti ojačano predstavnicima Direkcije za financije i Inspektorata. Dobili smo rok od tri dana u kojem još jednom treba preispitati te razvrstati poduzeća i zatim izaći s tim prijedlogom na sjednici Vlade kako bi se mogla izvršiti kompletna isplata na temelju ovoga Programa za treći mjesec 2020. godine“, kazao je Gudeljević.

Facebook Komentari