Brčko: Svečano obilježen blagdan „Rane svetog Franje“ u Gornjoj Skakavi
Glas Župe

BRČKO: SVEČANO OBILJEŽEN BLAGDAN „RANE SVETOG FRANJE“ U GORNJOJ SKAKAVI

Veliki broj vjernika okupio se danas na svetištu Zidine, u Gornjoj Skakavi, povodom blagdana “Rane svetog Franje“. Prilikom obilježavanja svetkovine upriličena je procesija i sveta misa koju je predvodio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić.

Već se godinama na Zidinama, mjestu nekadašnje crkve i franjevačkog samostana, okuplja veliki broj hodočasnika kako bi se zavjetovali i molili sv. Franji za svoje potrebe. I ove godine je istaknut značaj okupljanja i hodočašćenja, zbog potvrde postojanja Hrvata u višestoljetnoj prošlosti na ovim područjima.

Nakon misnog slavlja mještani Gornje Skakave su priredili zajednički ručak za sve hodočasnike i goste, te tradicionalnu smotru folklora na kojoj su nastupila mnoga kulturno-umjetnička društva iz Brčko distrikta i okolnih mjesta.

Sadržajima obilježavanja blagdana „Rane svetog Franje“ u Gornjoj Skakavi nazočio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić te dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u BiH.

Uvjeren sam i nadam se da ćemo i narednih godina biti zajedno da pokažemo zajedništvo na ovom mjestu gdje smo danas. Sveta misa, rane sv. Franje, je izvorište nas Hrvata, ne samo ovog kraja, Distrikta Brčkog, već čitave Posavine i čitave Bosne i Hercegovine. Zbog toga, stalno ću dolaziti i ubuduće, na poziv našeg prijatelja dr. Domića, našeg gvardijana, tako da se svake godine obilježi ono što jest naša tradicija. Ja sam siguran da sve što radimo, radimo na dobro čovjeka, da uz sve poteškoće i probleme koje imamo ostanemo u zajedništvu, kazao je Čović.

Nakon svete mise, Čović je s izaslanstvom posjetio Franjevački samostan u Dubravama.

Izaslanstvo je dočekao fra Niko Josić, gvardijan, te su zajedno posjetili samostanski muzej u kojem se nalaze različiti artifakti pronađeni na arheološkom lokalitetu crkve i samostana na Zidinama, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

Izvor: Dnevnik.ba

Facebook Komentari