Brčko Vijesti

Brčko: U drugom čitanju usvojen Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine  jučer je na 19. izvanrednoj sjednici u drugom čitanju, uz 13 amandmana, usvojila Nacrt zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog korona virusa.

Zakonom se daje potpora brčanskom gospodarstvu, uz obvezu očuvanja radnih mjesta zaposlenih.

„Pravo na subvencije imaju oni koji nisu otpustili više od 10 posto radnika, a u sve ovo amandmanski su uključene i izvozne firme čiji je promet, zbog korona virusam umanjen za pedeset procenata. Amandmanski se takođe, djelovalo i kad su u pitanju turističke agencije, dajući mogućnost da se putovanja komitenata kompenziraju u roku od godinu dana“, rekao je predsjednik Skupštinske komisije za proračun Ljubiša Lukić. Ovim zakonom predviđene su i sankcije za one gospodarske subjekte koji eventualno budu dostavili netočne podatke, prilikom apliciranja za subvencije, i kreću se od 500 do 5.000 maraka.

„Ponosan sam na činjenicu da je zakon jednoglasno usvojen, što s jedne strane, govori o njegovom kvalitetu. S druge strane, govori o jedinstvenoj želji i pozicije i opozicije, u Skupštini Distrikta, da se u situaciji pandemije korona virusa, istinski pomogne gospodarstvu i radnicima, a politikanstvo ostavi po strani“, rekao je predsjednik brčanskog Parlamenta Esed Kadrić.

Facebook Komentari