Brčko Vijesti

Brčko: Zabranjena javna okupljanja, sportski događaji bez publike

Vlada Distrikta danas je održala nastavak izvanredne sjednice na kojoj je raspravljano o situaciji u svezi sa virusom korona.

Nakon što je juče donesena odluka o obustavljanju nastave u svim osnovnim i srednjim školama, ali i univerzitetima na području Distrikta, danas su zabranjeni i svi javni skupovi, dok se sportski događaji mogu održavati, ali bez nazočnosti publike.

Vlada je takođe naložila Inspektoratu i Odjelu za zdravsvene usluge da daju jasne instrukcije oko dezinfekcije škola, javnih ustanova i institucija, kako bi se ta praksa redovno obavljala. Taj posao trebao bi biti urađen danas i sutra, saopćeno je iz Vlade.

Što se tiče institucija koje su otvorene, dezinfekcija tih prostorija biće rađena svakodnevno i višekratno.

Odjel za zdravstvo izradiće i prigodne letke sa uputstvima za ponašanje u međusobnim kontaktima i svakodnevnom radu.

Naloženo je i čišćenje svih javnih površina i institucija, naročito mjesta gdje je moguća veća frekvencija građana, odnosno trgova i prostora oko zdravstvenih ustanova.

Odjel za zdravstvo će takođe u dogovoru sa vjerskim zajednicama na prostoru Distrikta donijeti plan i preporuke u vezi sa obavljanjem vjerskih obreda na prostoru našeg grada.

Naložena je i nabavka svih potrebnih sredstava koja su nužna kako bi se pravovremeno i brzo moglo reagirati u slučaju pojave virusa, a s ciljem zaštite svih građana, naročito medicinskog kadra koji bi u slučaju pojave virusa bio najugroženiji.

nula49.com

Facebook Komentari