Svijet Vijesti

Danas je blagdan Cvjetnice, Nedjelja Muke Gospodnje

U Katoličkoj Crkvi Cvjetnica se slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, koji je opisan u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i kao spomen njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kada je Isus ulazio u Jeruzalem, narod mu je mahao palminim i maslinovim grančicama prostirući svoje haljine putem kojim je Isus išao jašući na magarcu.

U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja. Ako nema pjevača muka se dakle može čitati. Običaj je da se grančice ponesu kući i stave za križ na zidu, a dio odnese u staju i polja.

Cvjetnicom počinje i Veliki tjedan – spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. U Velikom Tjednu posebno se slavi Sveto trodnevlje – Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. Početak je to intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Papa Franjo služio je u nedjelju misu u povodu Cvjetnice u bazilici sv. Petra u izvanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, prenose agencije. Okruživalo ga je samo nekoliko svećenika, a vjernicima pristup nije bio dopušten. U blizini oltara bili su postavljeni raspelo za koje se vjeruje da je zaslužno za prestanak epidemije kuge u Rimu u 16. stoljeću te ikona Blažene Djevice Marije – Spasiteljice rimskog naroda, prenosi dpa.

Raspelo iz crkve sv. Marcela na Korzu i ikona Spasiteljice rimskog naroda bili su izloženi i tijekom ceremonije 27. ožujka kada je Papa predvodio posebne molitve za okončanje pandemije na praznom Trgu sv. Petra.

Facebook Komentari