Brčko Vijesti

Distrikt bez zaraženih, pokrenute hitne procedure nabavke zaštitnih maski, rukavica i odijela

Komandant Kriznog stožera i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je danas na konferenciji za medije da na prostoru Distrikta Brčko nema osoba koje su zaražene korona virusom. On je dodao da se 796 osoba nalazi u samoizolaciji te da je od ukupno 14 testiranih osoba, devet nalaza negativno dok se za pet osoba čekaju rezultati.

Gradonačelnik je istakno da je Krizni stožerrezimirao aktivnosti u vezi sa postavljanjem šatora koje su poslale Oružane snage BiH i istakao da su aktivirani dodatni smještajni kapaciteti u Tehničkoj školi u Brčkom.

“ Jako je važno da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća na prostoru Distrikta Brčko što znači da se naredbe koje smo izdali u prethodnom razdoblju uglavnom poštuju. Problem i dalje predstavljaju osobe koje se ne pridržavaju mjera i tu postoji najveći rizik da zbog nesavjesnog postupanja od strane pojedinaca ugrozimo sve ono što radimo”, istakao je gradonačelnik.

On je naglasio da su danas pokrenute hitne procedure nabavke dodatne opreme u smislu zaštitinih odjela, maski i rukavica po ponudi iz Narodne Republike Kine, koja bi najvjerovatnije trebala da bude dostupna u roku od tri dana.

“ Riječ je o nabavci 200 000 maski, 200 000 pari rukavica, 20 000 zaštitnih odjela i nećemo ništa prepustiti slučaju. Trenutno imamo dovoljne količine ove opreme, ali pripremamo se i za ozbiljnije stanje ukoliko do njega dođe”, rekao je Milić.

On je naglasio da su sa Kriznog stožera upućene preporuke prema nadležnim institucijama BiH o zatvaranju granica.

“ Mi ne donosimo odluku o ovome ali smo nadležnim institucijama uputili takvu preporuku, kao i preporuku da se u cilju daljeg smanjenja društvene komunikacije i socijalnih kontakata obustavi međugradski javni prijevoz”, dodao je Milić.

Gradonačelnik je istaknuo da je danas donesena i naredba da se supružnici pripradnika Policije distrikta Brčko i zaposlenih u JZU “Zdravstveni centar Brčko koji imaju malu djecu, a koji rade u organima uprave i institucijama distrikta Brčko, oslobode od radnog angažmana i da se njihov status definira kao plaćeno odsustvo.

Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH rekao je da je Krizni stožer danas donio naredbu o zabrani javnog iznošenja i prenošenja lažnih informacija u vezi sa korona virusom.

“ Ovakvi postupci mogu kod stanovništva izazvati strah i paniku i to ćemo karakterizirati kao krivično djelo, a ne kao prekršaj o javnom redu i miru”, dodao je Pisić.

Na osnovu procjena Policije, Pisić je najavio prijedlog koji će biti dostavljen Kriznom stožeru, a kojim će se zabraniti okupljanje i zajedničko kretanje na javnim mjestima, otvorenim i zatvorenim javnim površinama tri ili više osoba. Izuzetno će biti dozvoljeno okupljanje i zajedničko kretanje, kako je naveo, tri ili više lica ukoliko je neophodno da ta lica obave službenu dužnost ili neku drugu radnju po važećim propisima ili se radi o članovima uže obitelji, a članom uže obitelji se smatraju osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu.

Šef Policije je dodao da je na Kriznom stožeru bilo riječi i o informacijama koje je Policija prikupila o nepridržavanju preporuka o držanju distance u trgovinskim radnjama i situaciji da radnici nemaju maske i zaštinu opremu gdje je naloženo da Inspektorat izvrši kontrolu i prekršajno gonjenje.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li će distrikt Brčko pratiti mjere koje se donose u okruženju, a koje se tiču uvođenja policijskog sata i ograničenja kretanja za određene kategorije, Pisić je naveo da su mjere koje će biti predložene Kriznom stožeru o zabrani kretanja u skupinama sigurno svrsihodnije u ovom momentu.

“ Mi kao polcijska agencija u punom kapacitetu surađujemo sa drugim policijskim agencijama i razmjenjujemo obavještajne podatke te surađujemo sa građanima. Stanje kod nas je takvo da svaki građanin treba da se pridržava mjera i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Zdravstvenog kriznog stožera distrikta Brčko kao i naredbi Kriznog stožera Brčko distrikta. Ukoliko budemo procjenili da se te mjere ne poštuju, situacija u zdravstvu se bude usložnjavala ili bude ugrožena sigurnost ili javni red i mir u gradu pristupićemo rigoroznijim mjerama”, dodao je Pisić.

Šef Policije je odgovarajući na pitanje da na adrese pojedinih brčanskih portala stižu primjedbe da se osobe koje se u samoizolaciji slobodno kreću rekao da je Policiji poznato da komentare piše veliki dio osoba iz Iraka, Austrije, Njemačke, Amerike i Australije.

“ Policija je putem Interpola uputila zahtjev i prema takvima koji negativno komentiraju sigurno ćemo poduzeti sve mjere i radnje u cilju njihovog sankcioniranja. Kod nas 95% osoba poštuje ove mjere za razliku od drugih dijelova BiH gdje je to katastrofalno. Protiv onih koji krše ovu mjeru išli smo sa prekršajnim prijavama, a krenuli smo i sa krivičnim. Osigurali smo svoje kapacitete da u pritvoru možemo da držimo i oboljele od korona virusa”, dodao je Pisić i pozvao još jednom građane da sva kršenja mjera samoizolacije prijave na broj telefona 122.

Na temu pomoći gospodarskom sektoru zbog novonastale situacije gradonačelnik Milić je pohvalio odluke predstavnika političkih stranaka u Skupštini distrikta Brčko.

“ Želim da uputim pohvale zbog odluke da prilikom usvajanja proračuna za ovu godinu neće biti amandmana kojim će se izdvajati sredstva za grantove. Na tome smo svi insistirali, a takođe, ona sredstva koja su se već našla u prijedlogu proračuna, zbog nemogućnosti bržeg djelovanja na pripremi proračuna koji bi trebalo da se nađe pred zastupnicima u srijedu, biće donesena dopuna Zakona o izvršenju proračuna gdje će se zabraniti korištenje sredstava po tim stavkama. Mi ćemo najveći dio tih sredstava preusmjeriti u gospodarstvo. Odjel za gospodarstvo u suradnji sa Pivrednom komorom, Udruženjem poslodavaca, Skupštinskom komisijom za ekonomsku djelatnost i Direkcijom za financije razmatra niz mjera. U fazi razmatranja je nešto što se pominje u entitetima, a što ćemo i mi ovdje poduzimati, od zahtjeva prema bankama za odgađanje isplate kredita za određeno razdoblje za gospodarstvo i građane do eventualno isplate doprinosa za zaposlene osobe čija je djelatnost pogođena naredbama zbog korona virusa. Ponašati ćemo se odgovorno i ozbiljno i nakon okončanja borbe sa zdravstvenog aspekta se posvetiti gospodarstvu na ozbiljan i konstruktivan način”, zaključio je Milić.

Facebook Komentari