Svijet Vijesti

Dobro došlo proljeće: Danas je i Međunarodni dan sreće!

Noćas u 4:50 stiglo nam je  proljeće!

Iako smo godinama učili da proljeće počinje 21. ožujka, stručnjaci otkrivaju kako već dvadeset godina proljeće stiže jedan dan ranije. Postoje dvije različite metode za utvrđivanjem početka i kraja godišnjih doba – meteorološka i astronomska. Meteorološkom metodom se vode meteorolozi koji promatraju godišnja opadanja i rast temperature te stanje u atmosferi, piše Večernji.

Prema ovoj metodi, meteorološka sezona koordinira se prema kalendaru te svako godišnje doba traje tri mjeseca. Ovom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja. Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca.

Danas je i Međunarodni dan sreće! je globalni poziv na zajedničku akciju svih nas 7,8 milijardi na svijetu za prevladavanje pandemije COVID 19.

Tim povodom UN je objavio izazov #TenStepsToGlobalHappiness (deset koraka za globalnu sreću) koji bi nam trebali pomoći da ostanemo sretni u ovim teškim trenucima, piše The Greek Herald.

– Pandemija nam pokazuje cjelokupnu međusobnu povezanost naše ljudske obitelji. Duboko sam dirnut činovima dobrote, velikodušnosti i solidarnosti koji se događaju širom svijeta pred virusom COVID-19. Mi smo u ovome zajedno i to ćemo prebroditi zajedno – rekao je generalni tajnik UN-a Antonio Guterres uoči današnjeg Međunarodnog dana sreće.

#TenStepsToGlobalHappiness

1. Držimo se zajedno.

2. Slijedite savjete i upute Svjetske zdravstvene organizacije.

3. Virtualno sudjelujte u proslavi Međunarodnog dana sreće.

4. Družite se na društvenim mrežama i činite ono što vas čini sretnima!

5. Budite ljubazni prema drugima, pomozite onima koji su u potrebi i govorite hvala.

6. Ostanite aktivni i budite pažljivi.

7. Budite optimistični, pozitivni i otporni u ovim zahtjevnim vremenima.

 8. Ostanite informirani o činjenicama i vijestima vezanim za epidemiju COVID-19 i izbjegavajte lažne informacije.

9. Uživajte u prirodi i povežite se s okolišem tijekom ovog razdoblja.

10. Usvojite Happytalizam!

Happytalizam je samo jedan od nekoliko modela koji odgovaraju na poziv Ujedinjenih naroda iz 2012. godine o novoj ekonomskoj paradigmi, uz holistički pristup ekonomskom razvoju i cijelom životu i sprječavanju iznenadnih kriza poput globalne pandemije bolesti.

 

Facebook Komentari