KAOS DOK OSTATAK KINE SLAVI, U HONG KONGU TRAJE PRAVI ULIČNI RAT
Svijet

DOK OSTATAK KINE SLAVI, U HONG KONGU TRAJE PRAVI ULIČNI RAT

Policija je danas ispalila suzavac na protuvladine prosvjednike u Hong Kongu koji su se okupili u više gradskih okruga, dok ostatak Kine slavi nacionalni praznik.

Policija i prosvjednici sukobili su se u okrugu Wong Tai Sin gdje su policajci koristili suzavac. BBC javlja kako je došlo do eskalacije sukoba, policija je počela s uhićenjima, a jednog je prosvjednika ustrijelila iz vatrenog oružja. Lokalni mediji navode kako je prosvjednik pogođen u prsa.

NY Times navodi kako je ovo prvi put da je policija u Hong Kongu prvi put pucala na prosvjednike od početka prosvjeda u lipnju.

U bolnici je za sada završilo 15 ozlijeđenih, a jedan od njih je u kritičnom stanju, navodi BBC. Reporteri te medijske kuće javljaju kako prosvjednici uzmiču pred policijskim snagama nakon što je na njih ispaljen suzavac, ali i kako prosvjednici pale požare u ulicama iz kojih se povlače.

Na ostatku poluotoka Kowloon odvijale su se manje demonstracije.

Deseci tisuća prosvjednika oglušili su se na policijsku zabranu i marširalo ulicama pozivajući čelnicu Carrie Lam da odgovori na njihove zahtjeve za reformama.

Njihova ljutnja usmjerena je i na Peking koji je golemom vojnom paradom proslavio 70. godišnjicu uspostave Narodne Republike Kine.

Zbog očekivanih nemira zatvoreno je više od pola stanica podzemne željeznice i veći trgovački centri. Povećana je prisutnost policajaca na ulicama.

Mnogi stanovnici Hong Konga vjeruju da se Peking miješa u hongkonška pitanja.

Borimo se za slobodu i demokraciju koju bismo trebali imati jer se Komunistička partija ne drži obećanja o davanju općeg prava glasa, rekao je 30-godišnji prosvjednik Ramon.

Žele nam uzeti slobodu okupljanja i govora, a policijsko brutalno postupanje ima podršku vladajuće stranke, dodao je.

Prosvjedi u Hong Kongu započeli su 6. lipnja zbog kontroverznog zakona o izručenju u Kinu.Lam je ranije u rujnu službeno povukla zakon, ali nije suzbila ljutnju jer sada mnogi traže neovisnu istragu policijskog nasilja i izbornu reformu.

Stotine prosvjednika uhićeni su od lipnja.

Zakon o izručenju bio je samo okidač, ali način na koji vladaju čini nas još ljućima. Ljut sam na pekinšku vladu jer sve kontroliraju. Hongkonška vlada je pod njihovom kontrolom, rekao je prosvjednik Chan.

Izvor: Jutarnji.hr

Facebook Komentari