Brčko Vijesti

Domić: Bez angažmana žena u kreiranju našega društva zacrtane ciljeve nikada ne bismo dosegnuli

Svečanom akademijom u Domu kulture u Brčkom danas je obilježena 20.obljetnica Brčko distrikta BiH uz nazočnost međunarodnih zvaničnika, gostiju iz entitetskih i institucija BiH, predstavnika vjerskih zajednica te predstavnika izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti, kao i gospodarskog i kulturnog života Brčko distrikta BiH.

Foto: Vlada Brčko distrikta BiH

Ovom prigodom prvi se nazočnima obratio dogradonačelnik dr. Anto Domić, a njegov govor prenosimo u cijelosti:

“Obljetnica je prigoda da zajednički osnažimo i podijelimo naše osjećaje ljubavi i pripadnosti ovome prostoru koji zovemo Distrikt. Dva desetljeća Distrikta je karakterizirala izgradnja jednog pravnog sustava koji po svom ustrojstvu nije svojstven nijednoj drugoj nama poznatoj sredini. To vrijeme je iskorišteno, neki će reći potrošeno, za objedinjavanje različitih političkih, ekonomskih i društvenih obilježja u „jedinstvenu administrativnu jedinicu lokalne samouprave koja je pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Najsnažniji pečat u izgradnji našega Distrikta dali su: OHR i jedanaest supervizora, OSCE, EU, uključujući pet saziva Skupšine Distrikta, sedam gradonačelnika i mnoge druge znane i neznane domaće i međunarodne institucije i pojedince. Svi smo mi kako onda a tako i danas, imali samo jedan cilj, a to je stvoriti trajne i funkcionalne institucije Distrikta uz uvažavanje multietničnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti, uz gospodarski razvitak koji će omogućiti dostojan život svakog čovjeka u Distriktu. Dosegnuti ovaj cilj nije lako, potrebno je jako puno truda, rada i odricanja kako bismo postigli kompromis oko prihvaćanja najboljeg puta za stanovnike Distrikta.
Bez obzira na težnju ka postizanju kompromisa, naš put nije pravocrtan nego je krivudav i neravan sa čestim oštrim krivinama koje zahtijevaju oprez i budnost. Neke krivine lako savladamo, neke malo teže, a na nekima se moramo u potpunosti zaustaviti kako bismo preispitali naš pravac kretanja i postigli suglasje prije prelaska na novu dionicu. Brzina kojom se krećemo našim političkim putom za mnoge naše stanovnike nije adekvatna. Mnogi očekuju puno agilniju i hrabriju vožnju, ali kao i u svemu, uvijek se krećete sukladno mogućnostima i prilikama. Naš put je još uvijek u izgradnji i ne trpi velike brzine jer krije jako puno nepredvidivih iznenađenja. Prilikom kretanja ovim našim trusnim političkim putom važno je biti svjestan tereta povijesti koji nosimo ali i tereta koji nam budućnost donosi, jer ćemo samo tako moći razumjeti razloge naše tromosti.
Distrikt je rođen da bi sačuvao osobenosti stanovnika koje su svojstvene samo ovom podneblju, one su nastajale kroz mnoga stoljeća i teško ih je mijenjati i prilagođavati osobenostima nekih drugih prostora. Stanovnici Distrikta vole svoj kraj, stalo im je do njega, žele da se razvija i da bude najbolji na svijetu. Zbog izostanka očekivanog razvoja Distrikta kod njih se javlja osjećaj nezadovoljstva apatije i pesimizma. Taj osjećaj moramo promijeniti, a promijeniti ćemo ga samo brzim razvojem i podizanjem standarda naših stanovnika. Hoćemo li uspjeti ovisi o nama i našem trudu i spremnosti da žrtvujemo dio svoga ega radi izgradnje povjerenja koje je nužno u postizanju našeg boljeg i uspješnog Distrikta.

Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji, imamo privilegiju da osmog ožujka zajedno obilježavamo Dan distrikta i Dan žena pa stoga želim napomenuti da bez angažmana žena u kreiranju našega društva zacrtane ciljeve nikada ne bismo dosegnuli. Zbog toga veliko hvala svim ženama koje mukotrpno rade na izgradnji našega Distrikta.
Sretan Dan žena i svako dobro svakome u svemu. Živjeli!

Svečanom obilježavanju 20. obljetnice Distrikta Brčko nazočila je pored člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević te premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Piše: T.R

Facebook Komentari