DRUGI DAN BEZ NASTAVE
Svijet

DRUGI DAN BEZ NASTAVE U HRVATSKOJ

Jučer je počeo veliki štrajk u osnovnim i srednjim školama, a prema najavama sindikata trajat će sve dok im Vlada ne ispuni zahtjev – povećanje osnovice plaće za 6.11 posto.

Točno u 12 sati sindikalni predstavnici obratili su se javnosti i obavijestili je kako je štrajk uspio te da štrajka 85 posto zaposlenih u srednjim i 89.24 posto zaposlenih u osnovnim školama.

Štrajk je cirkularan, što znači da se jučer štrajkalo u svim školama u cijeloj zemlji, a od danas kreće model ‘po županijama’ i ciklusima – danas se nastava neće odvijati u školama u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

“Svakog dana do završetka štrajka, a to znači dok se ne ispune naši zahtjevi od kojih ne odustajemo, u 12 sati obavještavat ćemo javnost o tome koje škole sljedećeg dana štrajkaju”- rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Pojasnio je da cirkularni štrajk traje u ciklusima od po deset dana te da svaki učenik u prvom ciklusu dva dana neće imati nastavu. Nakon toga, ako ne dođe do rješenja, štrajk se nastavlja.

Brige za Vladu

Da je štrajk uspio govori činjenica da je djelomično ili potpuno proveden u 366 škola, dok u 14 škola nije održan.

“Vlada mora biti zabrinuta s obzirom na današnje podatke. U nekim županijama štrajka 99 posto zaposlenih. Ovaj odaziv pokazuje da su svi ujedinjeni u zahtjevima za rastom koeficijenata o složenosti poslova za sve zaposlenike” – rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i naglasila kako u prosvjeti više nije pitanje materijalne potplaćenosti, nego pitanje borbe za vlastito dostojanstvo.

Koeficijenti

“Koliko se god trudili, ne možemo pronaći nijedan argument zbog kojeg bismo pristali na manji koeficijent, jer je to pravedan koeficijent. Naše aktivnosti će trajati toliko dugo dok ne dostignemo traženi koeficijent“- rekao je Mihalinec i time jasno dao do znanja da ne planiraju pristati na ponudu Vlade i povećanje od ukupno četiri posto – prva dva posto sada, a drugih dva posto od lipnja sljedeće godine.

Vlada pak, prema jučerašnjim porukama, ne namjerava popustiti. Ako sada popuste prosvjeti, smatraju, slijede policajci, a zatim i svi ostali. No, prema neslužbenim informacijama, za sada ne namjerava uvesti učiteljima radnu obvezu niti neplaćeno za vrijeme trajanja obustave rada. Ostanu li obje strane čvrsto na svojim pozicijama, štrajk bi mogao potrajati.

Potplaćena struka

Stjepan Sabolek, profesor fizike i matematike iz Lucijanke, upravo se upisao kao sudionik štrajka. Njegovi razlozi su, smatra, pravedni – potplaćeni su.

“Smatramo da smo kao struka potplaćeni jer u drugim granama u kojima su osobe s VSS-om imaju veće plaće, čak i oni koji imaju srednju stručnu. Primjerice, asistent na fakultetu ima veću plaću nego profesor s 10 godina staža. Želimo neku ravnotežu”.

 

 

 

Facebook Komentari