FRANČESKOVI DANI: USPJEŠAN KONCERT DUHOVNE GLAZBE "SLAVI GOSPODA"
Glas Župe

FRANČESKOVI DANI: USPJEŠAN KONCERT DUHOVNE GLAZBE “SLAVI GOSPODA”

Ispunjena Katolička crkva Presvetog Srca Isusova i nakon održane Svete mise, govori u prilog uspješnosti današnjeg koncerta duhovne glazbe “Slavi Gospoda”

Zasigurno da će koncerti ove vrste glazbe, obzirom na zainteresiranost žitelja Distrikta, nastaviti svoju tradiciju, te pronaći mjesto i u budućim programima manifestacija poput kulturno-sportske manifestacije Frančeskovi dani.

Podsjećanja radi, manifestacija Frančeskovi dani, povijesno je vrlo važna za katolike brčanskog kraja. Naime, do sedamdesetih godina, u mjesecu listopadu, svaka nedjelja je bila rezervirana za vašar u brčanskom naselju Klanac, koji je nosio naziv Frančeskovi dani, a po uzoru na Svetog Franju, velikog svetca Katoličke crkve, čiji se blagdan slavi upravo u listopadu mjesecu. Tada je manifestacija sukladno vremenu u kojem se obilježavala bila zabranjena od komunističkih vlasti. No probudila se kod katolika brčanskog kraja ideja za ponovnim obilježavanjem Frančeskovih dana, samo je tim danima dana jedna nova, kulturna i sportska dimenzija. Naime, od 2008. godine, u Brčkom se obilježavaju ponovno Frančeskovi dani, samo kao kulturno-sportska manifestacija koja na oduševljene žitelja Distrikta traje ne jedan dan već cijeli mjesec listopad.

Sudionici ovog predivnog koncerta duhovne glazbe bili su župni zborovi iz BiH i Republike Hrvatske. Slavljenje Gospodina pored domaćeg župnog zbora Presvetog Srca Isusova iz Brčkog potpomognuli su i susjedni zborovi iz Republike Hrvatske i to Župni zbor Sv. Jakova iz Gunja, Župni zbor Presvetog Trojstva – Pos.Podgajci i Sv.Ilije iz Rajeva Sela, kao i divni mladi iz Župe Tolisa i mališani Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića iz Gunje.

Jedan događaj poput ovoga zasigurno da je simbolično i s porukom održan upravoj u ovoj crkvi koja se nalazi u centralnom dijelu grada, a predstavlja jedini objekt katoličke crkve u Brčkom pritom proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Fotografije oduvijek govore više od tisuću riječi.

 Izvor: infozmaj.ba , piše: Tea Ružić

Facebook Komentari