Brčko

GASTROTURIZAM U BRČKOM

U suradnji s Vladom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Udruženjem Hotelijera Brčko distrikta BiH serijal „Kuhinjica“ iz BiH organizirao je druženje u Brčkom od 18. do 20. listopada s ciljem promoviranja gastroturizma u Brčko distriktu BiH.

Ovu manifestaciju svečano je otvorio Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam Vlade Brčko distrikta BiH, koji je u svom obraćanju rekao da moramo biti ponosni što je veliki medijski projekt „Kuhinjica” došao u Distrikt i da je to još jedna prilika da se promovira gastroturizam s ovih prostora.

„Moramo priznati da je sve veća motivacija ljudi koji žele da dožive neke lokalne recepture hrane, kulture, vinarije i svakako da se želimo uklopiti u taj trend. Gastroturizam nam je pružio još jednu priliku da suučestvujemo u ovom projektu kao i degustaciji vina kod Vinarije „Pajić”, da prođemo neki ruralni prostor, izletišta i sl., a sve kako bismo se i fokusirali na jednu edukacijsku priču gastroturizma i što to znači kada su u pitanju hrana i piće u domenu nekih svjetskih turističkih trendova”, kazao je Đurić.

Zorica Đukić, ravnateljica „Kuhinjice” u BiH, kazala je da joj je bilo zadovoljstvo što su imali čast i povjerenje Vlade Brčko distrikta BiH da budu jedan od organizatora ovakvog događaja i u Brčkom.

„Ovo je već treći put da organiziramo ovakvo nešto u BiH i cilj nam je promocija gastroturizma na prostoru Distrikta, ali i šire regije, kao i da pokažemo šta sve naš narod može. Angažirali  smo i tri udruženja građana koja su izložila svoje specijalitete kao i lokalne restorane. Podsjećam vas da smo do sada snimili preko 9.000 emisija koje se emitiraju u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji itd.”, kazala je Đukić.

U okviru gastroturizma održana je i promotivna radionica na temu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma – „Turizam – posao za sve“, kao i različite posjete i druženja uz glazbeni program.

Facebook Komentari