Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta sa suradnicima obišao uspješne voćare

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sa suradnicima je danas obišao uspješne proizvođače i izvoznike voća Vladu Stokića iz Potočara i Amira Avdića iz Šatorovića.

Prilikom obilaska gradonačelnik je istaknuo da je cilj upoznati se sa stanjem na terenu te izrazio zadovoljstvo što je imao priliku razgovarati s uspješnim voćarima koji su dokaz da se od poljoprivrede ipak može živjeti.

„Mi smo uveli i sustav samozapošljavanja u poljoprivredi koji će pomoći svim mladim ljudima koji se žele baviti poljoprivredom. Mogli smo čuti i pohvale u vezi sa sustavom poticaja u Distriktu, prije svega kada je u pitanju količina novca. Čuli smo i određene prijedloge za unaprjeđenje sustava poticaja koje ćemo svakako analizirati da bismo za narednu godinu pripremili još stimulativniji pravilnik“, istaknuo je gradonačelnik Milić. On je naglasio da je ovih dana pokrenuta procedura izmjene pravilnika koji se tiče raspolaganja javnom imovinom uključujući i zakup poljoprivrednog zemljišta s ciljem da se spriječe određene zloupotrebe, a kako bi to zemljište zaista bilo stavljeno u funkciju poljoprivredne proizvodnje i na uslugu onima koji se istinski žele baviti poljoprivredom.

Vlado Stokić šest godina se bavi uzgojem dunja, što se pokazalo veoma uspješnim.

„Voćnjak je ukupne površine dva hektara. Pod šljivom se nalazi 1,1 hektar, a ostalo je pod nasadom dunje. Dunje prodajem ili proizvodim rakiju, što ovisi o otkupnoj cijeni dunje, plasmanu rakije i ostalim okolnostima. Ove je godine stanje s dunjom prilično dobro za razliku od ostalih voćnih vrsta, koje su prilično podbacile. Očekujemo prilično dobar rod što se tiče kvalitete i kvantitete“, rekao je Stokić. On je dodao da se bavljenjem poljoprivredom može osigurati egzistencija ali samo uz stručno usavršavanje i bavljenje intenzivnim uzgojem uz suvremeno voćarstvo. Napomenuo je i da su poticaji u Brčkom na zadovoljavajućoj razini u odnosu na susjedne općine i dodao da bi proizvođačima poput njega, koji imaju intenzivne nasade, više odgovaralo da se potiče proizvedena količina voća, a ne površina na kojoj je ono zasađeno.

Amir Avdić, vlasnik tvrtke „SOFF“ iz Šatorovića, bavi se otkupom voća za Europsku uniju i rusko tržište.

„Otkupljujemo i izvozimo sve voće od jagode i borovnice do šljive. Biramo kvalitetu koja se na našim područjima mora dodatno poboljšati kako bi bili zadovoljeni standardi EU-a. Osim izvoza i sami proizvodimo voće. Imamo hektar trešnje, hektar borovnice i deset hektara šljive“, dodao je Avdić.

Zoran Gajić, predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, rekao je da je na području Brčko distrikta BiH 1.200 hektara zasađeno voćem, gdje su zastupljene sve vrste kultura.

„Poticaji iznose od 600 do 800 konvertibilnih maraka po hektaru. Imamo i kapitalne investicije gdje se može novi voćnjak zasaditi, tu su poticaji za jabučasto voće od 1.200 KM, a za koštunjičavo 2.500 KM po hektaru. Stvoreni su svi preduvjeti da se ova proizvodnja može još više unaprijediti“, zaključio je Gajić.

Facebook Komentari

Glas Posavine

Glas Posavine je novi informativni portal koji daje drugačiji pogled na određene teme.

Dodaj komentar

Komentirajte