Brčko Vijesti

Gudeljević: Moramo sačuvati radna mjesta koja su mjerama Kriznog stožera ugrožena

Predloženo je da se za radna mjesta koja su trenutno izvan pogona izvrši subvencioniranje poreza i doprinosa na plate koje poslodavci trebaju isplatiti za treći mjesec.

Vlada Brčko Distrikta BiH je na jutrošnjoj izvanrednoj sjednici razmatrala prijedlog mjera koje je Odjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu predložio Vladi prije usvajanja proračuna Brčko Distrikta BiH, kako bi mogla biti osigurana sredstva koja su u ovom trenutku potrebna da bi se umanjile štetne posljedice pojave koronavirusa. Sutra će na izvanrednoj sjednici Skupština Brčko Distrikta BiH raspravljati o prijedlogu ovih mjera.

“Teret ove krize koja je pred nama ili je već živimo, moraju podnijeti zajedno poslodavci, Vlada i zaposleni u realnom i javnom sektoru. Cilj predloženih mjera je da u ovome trenutku pokušamo sačuvati radna mjesta koja su sigurno ugrožena, pogotovo onim mjerama koje su Vlada i Krizni stožer donijeli, a odnose se na radna mjesta ili one poslodavce čiji je rad u potpunosti zabranjen. Drugu kategoriju ugroženih radnih mjesta čine sva ostala poduzeća u Brčko Distriktu, jer svi neposredno ili posredno osjećaju posljedice ove krize, s obzirom na to da je došlo do smanjenja potražnje roba kao i potražnje različitih vrsta usluga”, izjavio je na konferenciji za medije predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kuturu Pero Gudeljević.

Predloženo je da se za prvu kategoriju radnih mjesta koja su trenutno izvan pogona izvrši subvencioniranje poreza i doprinosa na plate koje poslodavci trebaju isplatiti za treći mjesec. Subvencioniranje će prema prijedlogu trajati naredna tri mjeseca, s mogućnošću produženja dodatna tri mjeseca, ukoliko se procijeni da je to potrebno.

Druga mjera koja je predložena predviđa da se za ona poduzeća koja su ograničena u svome poslovanju porezi i doprinosi na plate subvencioniraju u iznosu do 30 posto.

“Smatramo da je dobro na ovakav način napraviti te subvencije zbog toga što će sve osim doprinosa za mirovinsko osiguranje praktično i dalje ostati u institucijama Brčko Distrikta. Kada je u pitanju zdravstveni sektor, fond zdravstvenog osiguranja bi bio namiren, odnosno bili bi plaćeni doprinosi, a što se tiče doprinosa za nezaposlenost, ti doprinosi bi bili u našem Zavodu za zapošljavanje”, izjavio je Gudeljević.

 

Facebook Komentari