Lifestyle Svijet

Hit u Turskoj: (Ne)očekivan proizvod za borbu protiv koronavirusa

Zapadnjačka sredstva za dezinfekciju ruku nisu raširena u Turskoj, pa se stanovništvo okreće poznatim metodama za prevenciju zaraze od opasnog virusa…

Nestašica dezinfekcijskih sredstava na svjetskom tržištu nagnala je neke nacije na kreativne načine za borbu protiv koronavirusa. Turci su, primjerice, počeli kupovati i koristiti u masovnim količinama svoj prepoznatljivi miris – kolonyu.

Kolonya se naziva nacionalnim mirisom Turske koji se koristi u zemlji još od Otomanskog carstva. Riječ je o kolonjskoj vodi koja je obično aromatizirana mirisom ruže, citrusa ili ružmarina, a koja se tradicionalno šprica na ruke gostiju pri ulasku u turske domove, hotele, bolnice, na kraju obroka u restoranima, ali i prije odlaska u džamiju ili crkvu.

S obzirom na visoki postotak alkohola – čak 80 posto, učinkovito je sredstvo za dezinfekciju ruku. Otkako je Turska zabilježila prvu zaraženu osobu od koronavirusa u ožujku ove godine, proizvođači kolonye otkrili su da im se prodaja upetorostručila.

Zapadnjačka sredstva za dezinfekciju ruku nisu raširena u Turskoj, pa se stanovništvo okreće poznatim metodama prevencije zaraze od opasnog virusa.

Kolonya se temelji na etanolu koje se dobiva od fermentiranog ječma, grožđa ili krumpira, a koji se potom miješa s destiliranom vodom te prirodnim mirisima voća, cvijeća ili začina. Tekućina „sazrijeva“ otprilike tri tjedna prije nego što se pakira u atraktivne staklene bočice i stavlja na tržište.

Svaki turski dom ima bocu kolonye u svojoj dnevnoj sobi, kuhinji i kupaonici. Od pojave koronavirusa Turci su počeli gomilati zalihe ove kolonjske vode, a neki su pokušali napraviti i svoju verziju u kućnoj radinosti.

 

Izvor:Dnevnik.hr

Facebook Komentari