HOĆE LI POČETI RADOVI NA MOSTU PREKO SAVE IZMEĐU GUNJE IBRČKOG?
Brčko

HOĆE LI POČETI RADOVI NA MOSTU PREKO SAVE IZMEĐU GUNJE I BRČKOG?

Već skoro godinu dana teretni promet mostom preko rijeke Save između Gunje i Brčkog je u prekidu.

Međutim, iz Vlade distrikta uvjeravaju da se radi na rješenju ovog problema i da bi, ako svi uvjeti budu ispunjeni, već na proljeće mogli početi radovi na rekonstrukciji mosta kojim sada prometu samo putnički automobili.

U siječnju ove godine, nakon niza procjena i nepovoljnih rezultata provjere, most Brčko – Gunja zatvoren je za prometteretnih vozila i autobusa. Jedno od rješenja je rekonstrukcija mosta, a Skupština Distrikta već je donijela odluku o izdvajanju 1,6 miliona KM za ove namjene.

Čini mi se da idemo u dobrom smjeru i da bi mi već na proljeće, pod uvjetom da skupština odobri jednu ovakvu ideju, mogli imati i konkretne radove, kaže gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

S obzirom na to da je riječ o međudržavnom mostu, za bilo kakve radove neophodna je suglasnost obje strane. Sredinom srpnja potpisan je sporazum Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH kojim su defininirani odnosi dvije države po ovom pitanju.

Neophodna suglasnost obje strane

Trenutno ministarstvo traži novac za financiranje mostova svih kjoi su obuhvaćeni sporazumom, a jedan od prioriteta je most Brčko-Gunja, to moramo uraditi sa predstavnicima RH i taj most podliježe nekim većim zahvatima, kaže Mladen Goluža iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH

Hrvatska za sada ne sudjeluje u rekonstrukciji jer sporazum još nije stupio na snagu.

Izvor: nula49

Facebook Komentari