Hrgovićev otac: Pijetraj je smeće, tražio je od Filipa pola milijuna eura
Ostali sportovi

HRGOVIĆEV OTAC: “PIJETRAJ JE SMEĆE, TRAŽIO JE OD FILIPA POLA MILIJUNA EURA”

LEONARD PIJETRAJ, izbornik boksačke reprezentacije, danas je priredio bizarnu press konferenciju nakon povratka iz Minska sa Svjetskog prvenstva u boksu. Poziv na konferenciju stigao je iz Pijetrajevog kluba “BK Leonardo”, a najavljeno je da će uz izbornika govoriti i hrvatski prvak Marko Milun. Splićanin je u Ekaterinburgu najavio borbu za zlato pa ispao u osmini finala, ali to nije bila tema presice koju je Pijetraj iskoristio za obračun s Filipom Hrgovićem i bivšim boksačem Željkom Mavrovićem, direktorom boksačke reprezentacije. Pijetraj i Hrgović godinama su surađivali, a danas vode bitku na sudu. U pitanju je novac koji Pijetraj potražuje od Hrgovića temeljem desetogodišnjeg ugovora koji su potpisali. Izbornik reprezentacije, osim novca, traži i da se poštuju pravila Boksačkog saveza prema kojima bi Hrgović za plasman na Olimpijske Igre u Tokiju trebao proći i kvalifikacije za prvaka Hrvatske ili pobijediti amaterskog prvaka Miluna. Poziva na njihov okršaj. Hrgović je u međuvremenu postao profesionalac, ali ima status stipendista Hrvatskog olimpijskog odbora i kandidata za medalju. Nakon što je Međunarodni olimpijski odbor u potpunosti otvorio vrata profesionalnim boksačima, najjači hrvatski teškaš i medaljaš iz Rija dobio je priliku da OI izbori preko međunarodnog kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Tokiju. Pijetraj se ne slaže s takvom politikom te je danas iznio niz optužbi na račun Hrgovića i njegovog oca Pere Hrgovića.

Filip je odlučio da više neće komentirati Pijetraja pa smo odgovore potražili kod njegovog oca.

Kako komentirate današnju press konferenciju izbornika Pijetraja? 

“Ne bih se spuštao nisko i govorio rječnikom koji koristi Leonard Pijetraj, samoprozvani veliki trener koji se očito koprca s ostacima ostataka. Ne želim demantirati njegove bljuvotine niti mogu s njim diskutirati. Očekivao sam da će danas govoriti o uspjesima hrvatske boksačke reprezentacije koju je nedavno vodio na turniru u Minsku. No, meni su draži argumenti. Prije svega, laž je da boksače trenira besplatno, to je strašna laž. Trenira ih besplatno dok ne zarade prvu kunu. Od prvog dana u karijeri Filip mu je davao 30 posto od svih primanja, to nije besplatno. Davao mu je 30 posto namjenskih sredstava koje kao stipendist HOO-a i kandidat za olimpijsku medalju prima za opremu i vitamine. Recite mi, kako je to moguće, postoji li neka kontrola u ovoj zemlji? Mi naše greške ne demantiramo, potpisali smo desetogodišnji ugovor s Pijetrajem. Naša pogreška i mi ćemo ju platiti. Ali on ne želi nagodbu pa je slučaj sada na sudu. Smatram da je današnja press konferencija Pijetrajeva osobna sramota.”

Kako je došlo te situacije i sudske bitke?

“Počelo je još 2012. godine kada je Pijetraj ostavio Filipa u Kazahstanu na aerodromu nakon turnira. Moj sin nije znao da ne može nositi zaradu s turnira u torbici, morao je prijaviti veći iznos gotovine. Zadržan je u zatvoru, a Pijetraj sada glumi kako nije skužio da mu nema boksača u avionu. Od kontrole na ulazu do ulaska u avion ima više od pola sata hoda. Kome on to priča? Kaže da su mu zatvorili vrata aviona pred nosom, da nije mogao ništa učiniti. Proziva mene i kaže da bi on po svoje dijete biciklom išao u Kazahstan. Ja nečije dijete ne bih nikad ostavio niti bih se bavio stvarima koje ne razumijem. Pijetraj je trener i menadžer, mogao je Filipa upozoriti na proceduru.”

Filip je ostao uz njega do Olimpijskih Igara u Rio de Janeiru 2016. godine, a koliko nam je poznato, tamo su se posvađali uoči ključnog meča. Što se dogodilo?

“Posvađali su se, na meč su krenuli u dva odvojena autobusa. Jednostavno nisu mogli više ni sekunde biti zajedno, do toga je došlo. Nakon borbe prozvao je mog sina za poraz, rekao je da nije slušao taktiku. Ni riječi nije rekao o onome što se dogodilo. Šutjeli smo i mi, bilo nam je dosta svega. Filip je nakon Rija presjekao, htio se nagoditi. Leo je pristao. Pitali smo ga koliko novca traži, rekao je 500 tisuća eura. Filip je pristao potpisati ugovor kojim se obvezuje da će mu u budućnosti taj novac isplaćivati od svoje zarade. No, Pijetraj je rekao da želi sve odmah, u komadu. Filip ga je molio, rekao mu je da odlazi u profesionalce i da će imati novac. Leo nije popustio, tužio nas je i sad se time bave institucije. Ne osporavamo njegova potraživanja.”

Zašto niste reagirali prije? 

“Ja se ne razumijem u sport, a kada je Filip krenuo u boks, rekao sam mu da uvijek mora slušati i poštovati što mu trener govori. Učio sam djecu da budu iskrena, bez obzira na posljedice. Svi radimo greške u životu, ali mi ovu želimo platiti. Nisam stručnjak, nisam se želio miješati u ono što ne razumijem. S vremenom sam shvatio da Pijetraj nikada ništa na tržištu nije napravio, da Filip pet godina nije odradio nijedne pripreme izvan te dvorane koju subvencionira Grad te da u klubu koji se financira javnim novcem, moj sin daje treneru 30 posto primanja koja su također javni novac. Toliko glup nisam, jasno mi je da tako nešto ne bi trebalo biti moguće. Filip je u Pijetraja gledao kao u boga. Djeca često s trenerima razviju takav odnos, svatko tko je u sportu to razumije. Kada mu je sugerirao da postane vegetarijanac, tada sam prvi put Filipu kazao da je dosta i da na njemu više ne smije provoditi eksperimente.”

Je li vam poznato da je takav poslovni odnos Pijetraj imao i s drugim boksačima?

“Neka drugi govore u svoje ime. Živimo u neuređenom sustavu pa je Leu lako prodavati maglu. Dobio je prostor, kupio pet utega i glumi da je trener. Na tržištu nikad jednu kunu nije zaradio. Kako jedan privatni klub financiran od strane ovog Grada i sportskog saveza može sklapati ugovore s boksačima koji također primaju stipendije Grada i sportskog saveza? Kako im može uzimati 30 posto novca koji im daje Olimpijski odbor? To je pitanje za ured Janice Kostelić. Pijetraj prima plaću od Boksačkog saveza, to je javni novac. Strašno je to što radi i koliko laže. Kako je moguće da potpisuje lešinarske ugovore? Uzimao je Filipu i 30 posto od iznosa koje je dobivao dok je bio u MORH-u. Hrvatski olimpijski odbor omogućio je vrhunskim sportašima da se zaposle u vojsci, to je bila lijepa gesta prema sportašima i prema sportu, svima je koristilo. Pijetraj je i od toga tražio 30 posto.”

Jeste li razgovarali s Filipom danas? Cijeli dan ga nismo uspjeli dobiti, utječe li ovo na njega? 

“Nisam se još čuo s njim, jučer sam mu kazao da je bolje da ništa ne komentira. Očekivao sam da će Leo napraviti neki skandal, ali nisam očekivao da je toliko lud da poziva na direktnu borbu Filipa i Miluna. Doveo je jadno dijete na presicu, izmanipulirao ga je i iskoristio. Ni riječi nije rekao u neuspjesima na SP-u gdje kap znoja nisu prolili jer su svi rano ispali iz tunira. Pa je li on lud? Savez je očito zadovoljan tim rezultatima pa nije bilo potrebe da izbornik o tome govori. Ali dogovarati obračun dvojice boksača, amatera i profesionalca, to može samo netko tko nema razuma. Filip bi s guštom ušao u ring, ali ne zbog Miluna, već da razuvjeri idiota koji radi svojih bolesti i interesa žrtvuje nečije dijete. To ne bi dobro završilo, Filip bi zaledio Miluna u prvoj rundi, pitanje je bi li se momak uopće dignuo s poda. Milun je dobar, ali nema iskustva. Leo to sve zna Neka to radi svom djetetu, a ne jadnom momku koji se bori i trudi da bi nešto napravio u životu.”

Pijetraj kaže da je stvorio Filipa Hrgovića, kako to komentirate? 

“Ako je toliko sposoban, gdje su mu sada rezultati? Zašto uzima novac u Savezu kad se na tržištu nudi puno više? Zato što nema pojma. Tko zna koliko je boraca tako propalo. Filip se izborio jer ima kvalitetu više, ali mnogi drugi su potonuli. Žao mi je zbog njih i zbog našeg sporta. Pa taj čovjek je prozvao Željka Mavrovića, čovjeka koji je izdržao 12 rundi protiv Lenoxa Lewisa i kazao da je mali Milun bolji i poznatiji boksač. Ljut je na Mavrovića jer je kao direktor reprezentacije stao na stranu Filipa. Tko Mavroviću može zabraniti da govori ono što želi i ono što je realno? Druga je stvar što se realnost Pijetraju nimalo ne sviđa. Onda krene pričati o Thompsonu, huška na nas kao da smo fašisti jer nam se sviđa neka pjesma. Pročitana je knjiga, to je najmanje bitno u ovoj priči. Ne želim se vraćati u prošla vremena i pričati tko je veliki Hrvat, onaj tko radi ili onaj tko lešinari po savezima i živi na grbači onih koji rade na tržištu. Za ovu zemlju najmanje je bitno tko sluša kakvu muziku, Thompsona ili Milu Kekina. Bitno je da stvorimo sustav u kojem možemo živjeti od svog rada. Zato je moj odgovor na vaše pitanje poruka Leu da izađe na tržište. Baš sam radoznao da vidim kako će se snaći.”

Izvor: Indeks.hr

Facebook Komentari