"HRVATSKA ZAJEDNICA BOSNASKA POSAVINA BILA JE ODGOVORAGRESIJI JNAI OSNITKU TZV. SAO POSAVINE"
BiH

“HRVATSKA ZAJEDNICA BOSANSKA POSAVINA BILA JE ODGOVOR AGRESIJI JNA I OSNITKU TZV. SAO POSAVINE”

Vojne kolone, zastrašivanje kroz hrvatska sela, samo su dio tih incidenata prije nego je agresija počela. HZ Bosanska Posavina osnovana je kao odgovor na formiranje SAO Posavine, ali i nejasne politike središnjih institucija u Sarajevu koji su sve redom uvjeravali kako rata, ipak, neće biti, navodi Mijo Matanović, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH u autorskom tekstu za Dnevnik.ba.

Mijo Matanović, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u autorskom tekstu za Dnevnik.ba piše o osnutku Hrvatske zajednice Bosanska Posavina, a koja je prva osnovana kao odgovor na agresiju JNA na BiH i Hrvate u BiH.

Hrvatska zajednica Herceg Bosna nastala u studenom 1991. godine bila je nasušna potreba Hrvata u BiH nakon što središnja vlast u Sarajevu nije bila spremna odlučno odgovoriti na  tadašnje političke okolnosti, odnosno, odluke srpskih političkih predstavnika da ne sudjeluju u organima vlasti BiH već formiranjem paralelne vlasti, tj. Srpske republike BiH.

Bosanska Posavina se uz Slavoniju, našla prva na udaru JNA i srpskih snaga, pa je tako u Bosanskom Brodu osnovana prva Hrvatska zajednica – HZ Bosanska Posavina 12. studenog potpisana od čelnika osam općina Bosanske Posavine. Iz te HZ Bosanska Posavina, kao i kasnije HZ Središnja Bosna, ustvari je nastala Hrvatska zajednica Herceg Bosna utemeljena 18. studenog 1991. u Grudama.

Na prvim višestranačkim izborima u Bosanskoj Posavini čelne pozicije u općinama su zauzeli kandidati HDZ-a BiH što nije bilo prihvaćeno među pripadnima srpskog naroda. Opstrukcije su vrlo brzo počele, a na koncu i istupanje iz Skupština općina srpskih zastupnika. Formirale su se srpske autonomne oblasti u Bosanskoj Posavini, te različitim paralelnim institucijama nastojalo se promijeniti političku stvarnost, a što se najviše reflektiralo u radu policije.

Srpski su politički predstavnici osnovali tzv. SAO Posavinu i to je, zapravo, bio uvod u mučne događaje koji svjedoče o tragediji Hrvata u ovom dijelu BiH.

Vojne kolone, zastrašivanje kroz hrvatska sela, samo su dio tih incidenata prije nego je agresija počela. HZ Bosanska Posavina osnovana je kao odgovor na formiranje SAO Posavine, ali i nejasne politike središnjih institucija u Sarajevu koji su sve redom uvjeravali kako rata, ipak, neće biti.

No, svakodnevne eksplozije koje su odjekivale prostorima Bosanske Posavine, a potom i opsada Vukovara, bili su signal da se nešto mora učiniti. Hrvatska zajednica Herceg – Bosna osnovana je kao politička, kulturna i gospodarska cjelina Hrvata koja zbog političke situacije i ratnih okolnosti i bez pomoći Sarajeva i središnjih institucija, organizirala život u vojnom, civilnom, humanitarnom i gospodarskom aspektu života. U njenim su tijelu bili izabrani dužnosnici hrvatskog naroda u BiH, odnosno, oni s izbornim legitimitetom.

Iz Bosanske Posavine protjerano je preko 100 tisuća Hrvata, niz hrvatskih sela i naselja je spaljen, a privatna imovina je porušena i opljačkana. Katoličke crkve, kapele, pa čak i groblja su minirana ili uništena. Ipak, nakon 28 godina od osnutka HZHB, Hrvati u BiH, i njihovo tadašnje političko vodstvo, odgovorilo je povijesnoj zadaći i u takvim, nemogućim, okolnostima spasilo i obranilo prostore i ljude.

Izvor: Dnevnik.ba

Facebook Komentari