BiH Vijesti

IZBORI 2020 HRVATSKA: Hrvati BiH uz HDZ, osvojena tri mandata

HDZ pobijedio u osam izbornih jedinica i dijaspori, Restart tek u dvije

Prema broju mandata to izgleda ovako: HDZ 66, Restart 41, Domovinski pokret 16, MOST 8, Možemo 7, Pametno-SSIP-Fokus 3, HNS 1, Reformist 1 i predstavnici nacionalnih manjina 8 zastupnika

U inozemstvu, točnije u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasalo se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja, a ova zasebna XI. izborna jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, HDZ-u je donijela tri mandata.

Sinoć do 23.45 sati na biračkim mjestima u inozemstvu obrađeno je ukupno 53,38 % glasova, odnosno 115 biračkih mjesta od ukupno 197. Prema dosadašnjim rezultatima uvjerljivo vodi HDZ s 69,98 % glasova, dok je na drugom mjestu Neovisna lista – Željko Glasnović s 14,05% glasova. Treći je Most s 11, 47%, dok je platforma Možemo osvojila svega 1,78% glasova dijaspore.

U  BiH obrađeno je 76,19% glasova, a prema njima uvjerljivo vodi HDZ s 74,57%, iza njega je Most s 12,04% glasova, a na trećem mjestu Neovisna lista – Željko Glasnović s 10,99% glasova.

Odmah po objavljivanju prvih nezvaničnih rezultata, čestitku Andreju Plenkoviću, predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice uputio je u svoje osobno ime te u ime sestrinske Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović.

Poštovani gospodine Plenković, dragi Andrej,

U ime sestrinske Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine te u ime Hrvatskog narodnog sabora BiH i svoje osobno ime želim Vam uputiti najiskrenije čestitke povodom uspjeha kojega je Hrvatska demokratska zajednica, s Vama na čelu, ostvarila na parlamentarnim izborima.

Iznova potvrđujući neospornu snagu stožerne stranke hrvatskoga naroda, uvjeren sam kako ćete u potpunosti opravdati zadobiveno povjerenje, i dalje snažno predvodeći sigurnu i prosperitetnu europsku Republiku Hrvatsku na njezinom putu istaknutoga razvoja.

Temeljem dosadašnje uspješne suradnje, uvjeren sam u naš zajednički rad na budućnosti europskih vrijednosti Bosne i Hercegovine i hrvatskoga naroda kao jednakopravnog konstitutivnog naroda, istodobno jačajući prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te radeći na unaprjeđenju razvoja regije Zapadnog Balkana.

U predstojećem radu Vam želim mnogo uspjeha.

Izvor: https://www.hdzbih.org/hr/node/5321?fbclid=IwAR3qN–xmHTwg1tpmswAHgla5hfSvd-bZym9nml8BG-3O7qK6xhlHThj9VY

 

 

Facebook Komentari