'IDENTITET NAŠEG POMORCA NIJE SE POTVRDIO' Hrvatski šef diplomacije kaže da je sudbina kapetana Dine Miškića i dalje nepoznata
Svijet

IDENTITET NAŠEG POMORCA NIJE SE POTVRDIO

Za sada se još uvijek ništa ne zna o sudbini Dina Miškića, hrvatskog pomorca i kapetana broda Bourbon Rhode koji je u četvrtak potonuo u teritorijalnim vodama Martiniquea, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, izrazivši optimizam glede ishoda operacije potrage i spašavanja.

Danas su pronađena tijela još dvojice pomoraca s broda Bourbon Rhode koja su izvučena na francusku mornaričku fregatu Ventose, objavila je u utorak brodarska tvrtka Bourbon, no ministar ističe da se ne radi o našem pomorcu.

O kapetanu Miškiću još ne znamo ništa, naš kolega je u stalnom kontaktu s kriznim stožerom. Nije se potvrdio identitet našeg pomorca, kazao je Grlić-Radman, dodajući da je optimist i vjeruje u pozitivan ishod.

Mi smo optimisti i vjerujemo da ćemo ga pronaći živoga, kazao je ministar u Bruxellesu nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove.

Također je kazao da je MVEP je u kontaktu s obitelji hrvatskog kapetana.

Potragu za nestalim pomorcima vode francuske vlasti uz američku potporu. Operacija potrage i spašavanja dio je posebnih mjera koje će se dodatno intenzivirati sljedećih dana

Od početka operacija 26. rujna, mobilizirano je 10 plovila u području, a dnevna preletanja izvodi zrakoplov Falcon 50 francuske mornarice uz potporu zrakoplova C 130 Hercules američke obalne straže.

Mornarička fregata je zajedno s helikopterom Panther ključni dio sustava i koordinacijske mreže u gotovo 40 područja potrage.

Do sada su spašena tri od 14 članova posade te ukupno pronađena tijela troje stradalih pomoraca čiji identitet nije objavljen.

Grlić-Radman je nakon neformalnog sastanka ministara Vijeća za vanjske poslove na pitanje novinara očekuje li otvaranje pristupnih pregovora Albanije i Makedonije i EU-a istaknuo da Hrvatska snažno podržava Sjevernu Makedoniju koja je prema Prespanskom sporazuma pristala preimenovati Republiku Makedoniju u Sjevernu Makedoniju te da bi bilo pošteno od Europske Komisije pa Unije započeti pregovore s tom zemljom.

Također je dodao da je i Albanija napravila određene korake te da Zagreb od samoga početka podržava otvaranje pregovora s te dvije države.

To smo ponovili i na margini opće skupštine UN-a, rekao je šef diplomacije i dodao da se u formatu kvadrilaterale  sastao s ministrima Grčke, Bugarske i Rumunjske te su usvojili zajedničku deklaraciju u kojoj su snažno podržali otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedijom i Albanijom.

Namjeravamo u tom formatu posjetiti i Skoplje i Tiranu, kazao je Grlić-Radman i podsjetio da je na posljetku, nakon kolebanja i njemački Bundestag dao zeleno svijetlo.

Započinjanje pregovora će biti važna poruka za zemlje jugoistočne Europe (…) sve te države pripadaju europskoj obitelji i Hrvatska to snažno zagovara. kazao je ministar.

Oglasili se i francuski vlasnici potonulog tegljača

Francuska brodarska tvrtka Bourbon potvrdila je da su pronađena tijela još dvojice pomoraca s potonulog broda Bourbon Rhode i izvučena na francusku mornaričku fregatu Ventose.

Podržavamo obitelji naših pomoraca i ostajemo mobilizirani kako bi bismo im pružili podršku u ovim teškim vremenima, kažu iz Bourbona.

Operacija potrage i spašavanja dio je posebnih mjera koje će se dodatno intenzivirati sljedećih dana, navodi tvrtka Bourbon.

Od početka operacija 26. rujna, mobilizirano je 10 plovila u području.

Dnevna preletanja izvodi zrakoplov Falcon 50 francuske mornarice uz potporu zrakoplova C 130 Hercules američke obalne straže.

Mornarička fregata je zajedno s helikopterom Panther ključni dio sustava i koordinacijske mreže u gotovo 40 područja potrage.

Operacije potrage i spašavanja odvijaju se šesti dan zaredom, a pomorska mobilizacija je bez presedana. Želim izraziti zahvalnost svim timovima te volonterima, rekao je direktor Bourbona Gael Bodenes.

U ime svih zaposlenika Bourbona izražavam najdublju sućut obiteljima preminulih pomoraca. Naše misli i molitve su uz obitelji naših pomoraca. Imat će našu najsnažniju podršku u ovim teškim vremenima, poručio je Bodenes.

Izvor: Jutarnji.hr

Facebook Komentari