NAPAD NA POLICAJCE
Brčko

Inspektor za šumarstvo u Brčkom, optužen da je zahtijevao i primao novac da ne obustavlja sječu i transport drvnih sortimenata

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je inspektora za šumarstvo u ovom gradu D.Đurić (56) zbog sumnje da je kao službena osoba zahtijevao i primao novac da ne bi preduzimao službene radnje iz svoje nadležnosti.

Nakon što je primjenom posebnih istražnih radnji otkriven, Đurić je lišen slobode u okviru akcije kodnog naziva “Drvosječa”, dok je sutradan predat Tužilaštvu radi daljnjeg krivičnog gonjenja. Tužilaštvo je, nakon pritvaranja osumnjičenog nastavilo istragu protiv njega, koju je ubrzo i okončalo podizanjem optužnice za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi

Tijekom mjeseca srpnja i kolovoza 2019. godine, na području Brčko distrikta BiH, postupajući kao šumarski inspektor u Inspektoratu Brčko distrikta BiH, u više navrata primio od M. D.
novčani iznos od ukupno 700,00 eura kako ne bi poduzeo službene radnje iz svoje nadležnosti propisane u članku 60. stavak 1. točke d) i h) Zakona o šumama Brčko distrikta BiH, koje je bio dužan poduzeti, odnosno da privremeno ne obustavi sječu i dalji transport drvnog sortimenta i da privremeno ne oduzmeranije posječeno drveće, koje je M.D., angažirajući druge osobe za sječu, bez potrebne dokumentacije i procedure posjekao u mjestu Ražljevo, Brčko distrikt BiH, dakle, kao službena osoba u instituciji Brčko distrikta BiH primio dar za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrši što bi morao izvršiti.

Tijekom mjeseca listopada 2019. godine, na području Brčko distrikta BiH, postupajući kao šumarski inspektor u Inspektoratu Brčko distrikta BiH, zahtijevao za sebe od I.M. novčani iznos od 500,00 KM i 5 do 6 m3 ogrevnog drveta, kako ne bi poduzeo službene radnje iz svoje nadležnosti propisane u članku 60. stavak 1. točke d) i h) Zakona o šumama Brčko distrikta BiH, koje je bio dužan poduzeti, odnosno da privremeno ne obustavi sječu i dalji transport drvnog sortimenta i da privremeno ne oduzme ranije posječeno drveće, koje je I.M. bez neophodnih dozvola i procedure posjekao u mjestu Ražljevo, Brčko distrikt BiH, pa je dana 16.10.2019. godine u mjestu Ražljevo, Brčko distrikt BiH, od I.M. primio iznos od 100,00 KM, a dana 18.10.2019. godine preostali iznos od 400,00 KM, koji je kod njega pronađen prilikom pretresa izvršenog od strane policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH.

Dakle, kao službena osoba u instituciji Brčko distrikta BiH zahtijevao i primio dar za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrši što bi morao izvršiti, čime је počinio produženo kazneno djelo Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 374. stavak 1. u svezi sa člankom 55. Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH.

Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina, a optužnica je pred Osnovnim sudom u cjelosti potvrđena.

Facebook Komentari