Brčko

Inspektori kroz devetnaest upravnih oblasti izvršili oko 10.000 kontrola.

Članovi Vlade usvojili su danas tijekom trećeg nastavka 72. redovite sjednice Izvješće o radu Inspektorata za razdoblje od srpnja do rujna 2019. godine. Voditelj Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević rekao je da su u trećem izvještajnom kvartalu inspektori kroz devetnaest upravnih oblasti izvršili oko 10.000 kontrola.

Poseban aspekt nadzora u izvještajnom razdoblju bili su tržišna kontrola i fitosanitarna kontrola, odnosno oni proizvođači i gospodarstvenici koji vrše promet preko Distrikta. Moram istaći da smo u tom segmentu imali određenih problema što se tiče mosta u Brčkom koji povezuje BiH i Hrvatsku, gdje je za 80 % smanjen broj ulaza. Iz tog razloga fitosanitarna i tržišna inspekcija imale su smanjen broj kontrola u tom razdoblju.

Vršili smo i kontrole rada na crno, građevinsku kontrolu, inspekciju zaštite zdravlja i okoline. Kada je u pitanju rad na crno u razdoblju od tri mjeseca izvršili smo 400 kontrola i pri tome smo zatekli 55 radnika koji nisu imali radno-pravni status. Nakon toga su 53 radnika prijavljena, a pokrenuti su i prekršajni postupci. Inspekcija će u ovom segmentu pokušati inicijativno djelovati na izmjene određenih zakonskih akata. Novi zakon o radu je u skupštinskoj proceduri i vjerujem da će on poboljšati ovu situaciju, rekao je Bulčević.

On je dodao da je tijekom ove godine povećan broj kontrola kvalitete hrane, a posebice proizvoda koji se svakodnevno konzumiraju kao što su meso, mesne prerađevine, biljne i određene prerađevine i sl.

Mi se trudimo učiniti što kvalitetnijim život građana kroz zdravlje i zaštitu okoliša. Ovih ćemo dana aktivno krenuti i u rješavanje problema kada je u pitanju zabrana pušenja. U Zakon o zabrani pušenja ugrađene su određene izmjene kako bi bio u potpunosti provediv na terenu, dodao je Bulčević.

Na nastavku redovite sjednice Vlada je primila k znanju Informaciju o stjecanju uz naknadu nekretnina, KO Brčko 1; Informaciju o rješavanju upravnih predmeta za razdoblje od 1. 1. 2018. godine do 31. 12. 2018. godine; Informaciju o stanju strateškog planiranja u Brčko distriktu BiH; i Izvješće člana UO Javnog poduzeća „Luka Brčko“ d. o. o., Brčko distrikt BiH, za razdoblje od 1. 1. do 30. 6. 2019. godine iz reda službenika zaposlenih u tijelima javne uprave.

Vlada je na današnjoj sjednici informirana o dopisu Ministarstva sigurnost BiH kojim se traži mišljenje i komentar na Strategiju protivljenja trgovini ljudima 2020. – 2023. godina, a o ovoj temi Vlada će raspravljati na sjednici Kolegija Vlade.

Facebook Komentari