BiH Vijesti

Ivan Ćubela potpisnik Deklaracije o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana

U organizaciji Zaklade Hanns Seidel (HSS) i Instituta za razvoj i međunarodnu suradnju
(IRMO) u Zagrebu je 13. i 14. veljače održana dvodnevna međunarodna konferencija pod
nazivom „EU Enlargement on Hold – Between Containment and Reform“ koja je okupila
think thankove iz zemalja Zapadnog Balkana.

Dvodnevna konferencija u hotelu Dubrovnik okupila je akademske djelatnike, predstavnike civilnog društva, predstavnike Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te zastupnika u EU parlamentu, Tomislava Sokola. Raspravama o novoj metodologiji, perspektivama, geopolitičkim izazovima i nužnim reformama vladavine prava koje zemlje iz tzv. WB6 skupine trebaju realizirati, nastojalo se potaknuti na pozitivne procese pred predstojeći summit u svibnju koji se održava u Zagrebu pod predsjedavanjem Republike Hrvatske.

Na međunarodnoj konferenciji, pored poticanja na jačanje pregovaračkog odnosa između navedenih zemalja i EU, izrađena je i potpisana Deklaracija o jačanju politika proširenja na navedene zemlje koja će biti upućena institucijama RH i EU parlamentu. U navedenoj Deklaraciji, u kontekstu BiH, Europska unija se poziva na razmatranje kandidacijskog statusa za Bosnu i Hercegovinu. Ovakvim pristupom napravio bi se snažan iskorak za integraciju Bosne i Hercegovine u ekonomski, gospodarski, infrastrukturni i svaki drugi prostor prijeko potreban za cjelokupan prostor jugoistoka Europe.

Predstavnik iz Bosne i Hercegovine i potpisnik Deklaracije bio je asistent na Studiju politologije i predsjednik Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta (CPIFF) Ivan Ćubela.

Izvor: Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta (CPIFF)

Facebook Komentari