Je li ovo novi zeleni superjunak? Čudotvorna namirnica rješava brojne probleme
Hrana & Piće

JE LI OVO NOVI ZELENI SUPERJUNAK? Čudotvorna namirnica rješava brojne probleme

OD SMANJENJA upala i poboljšanja zdravlja crijevne flore do minimiziranja toksina i nadutosti, sok od celera savršen je način za ponovno pokretanje zdravlja pa nije ni čudo što ga nazivaju “čudotvornim napitkom”, prenosi portal SheerLuxe.

Zašto su svi “poludjeli” za celerom?

Prilično smo sigurni da nije zbog okusa jer 95 posto celera ionako čini voda. Uspon celera navodno se svodi na jednog čovjeka: Anthonyja Williama, “medicinskog medija”. On govori o njegovim snažnim ljekovitim svojstvima dok ga opisuje kao čudesnu superhranu koja može poboljšati sve zdravstvene probleme.

Poznati fanovi?

Elle Macpherson, Miranda Kerr, Gwyneth Paltrow i Naomi Campbell navodno obožavaju ovaj napitak.

Osim poznatih antioksidanata poput C-vitamina, celer sadrži i mnoge druge ljekovite spojeve koji štite od oštećenja stanica, krvnih žila i unutarnjih organa. Posebno treba istaknuti vitamin K koji je bitan za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i krvnih žila te stvaranje energije. Ljekovite su tvari najviše sadržane u sirovom, svježe istisnutom soku iz korijena, listova i stabljike celera.

Iako je celer izuzetno zdrav, trenutno ne postoje znanstvene studije ili ovlaštena zdravstvena izvješća koja bi potkrijepila navedene tvrdnje. Dodavanje celera u prehranu neće naškoditi, ali nemojte se osloniti na to kao rješenje za liječenje bolesti, posebno za one ozbiljnije.

Za koga je ovaj napitak?

Za svakoga tko voli okus celera i želi lagan unos vitamina. Vrijedi imati na umu da bi on trebao biti dio vašeg uobičajenog načina prehrane i ne bi trebao zamijeniti unos drugog voća i povrća, sve dok znanost ne ponudi jasnije i detaljnije odgovore. Do tada ćemo se držati zelenila u cjelini, a ne samo hrskave, blijedozelene stabljike.

 

Izvor: Indeks.hr

Facebook Komentari

Glas Posavine

Glas Posavine je novi informativni portal koji daje drugačiji pogled na određene teme.