JUTROS NOVI POTRESI U ALBANIJI I BIH
Svijet

JUTROS NOVI POTRESI U ALBANIJI I BIH

I jutros je zabilježeno više novih blažih potresa, uključujući i onaj od 3,4 po Richteru, javlja EMSC. To je 42. potres u Jadranskom moru u zadnja 34 sata

Najjači potres u Albaniji posljednjih desetljeća u utorak ujutro srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a uslijedilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobjegli iz domova na ulice.

Tamošnji portal Faktor.al donosi podatak o 23 žrtve, a novi potres jačine 3,4 po Richteru zabilježen je rano jutros.

Jedna je 30-godišnja žena spašena nakon 14-satne akcije, a dva sata prije policija je uklonila tijelo njezine osmogodišnje kćeri.

Tisuće ljudi sinoć je došlo provesti noć na nogometnom stadionu u Draču, na kojem je vojska postavila šatore.

Snažan potres pogodio je Albaniju 21. rujna prošle godine i oštetio oko 500 kuća, a u potresu 1979. godine porušen je sjever zemlje, ali nijedan od ta dva potresa nije nanio ljudske žrtve.

‘Područja Drača i Thumanea su najteže pogođena. Radovi na spašavanju nastavljaju se u srušenim zgradama’, rekao je ministar obrane Olta Xhacka.

Italija, Francuska, Rumunjska, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija poslale su 200 specijaliziranih vojnika, alate i timove pasa tragača kako bi pomogli u pružanju pomoći, rekao je Xhacka.

Potres i u BiH

Blaži potres jačine 2,7 stupnjeva Richterove ljestvice zabilježen je rano jutros u 4.48 sati 23 kilometra sjeveroistočno od Nevesinja, a 45 kilometara južno od Sarajeva, javlja Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).

Epicentar je zabilježen na dubini od deset kilometara. Ovo je šesti potres koji je u posljednja 24 sata pogodio područje BiH, a epicentar je ponovno bio na nevesinjskom području.

Dnevnik.ba

Facebook Komentari