KARDINAL PULJIĆ OTVORIO MISIJSKU IZLOŽBU O TEMI "SRCEM I DJELIMA ZA MISIJE"
Glas Župe

KARDINAL PULJIĆ OTVORIO MISIJSKU IZLOŽBU O TEMI “SRCEM I DJELIMA ZA MISIJE”

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić otvorio je u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu Misijsku izložbu o temi “Srcem i djelima za misije”.

Izložbu suvenira iz misijskih zemalja u kojima djeluju misionari Crkve u Hrvata organizirala je Misijska središnjica u Sarajevu, odnosno Papinska misijska djela u BiH, na kraju Misijske godine koju su biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine proglasili, potaknuti odlukom pape Franje da listopad ove godine bude Izvanredni misijski mjesec kao sjećanje na 100. godišnjicu apostolskog pisma “Maximum illud”, priopćeno je iz KTA.

Otvarajući izložbu, kardinal Puljić zahvalio je Misijskoj središnjici za organiziranje postavljanja te zbirke u koju su uključene brojne osobe koje su, ne samo sudjelovale u njezinu izlaganju, nego i godinama prikupljale ili darivale brojne izložene predmete iz afričkih i drugih zemalja.

Izrazio je radost da su brojne inicijative, koje je tijekom Misijske godine pokretala Misijska središnjica među katolicima u BiH, koji se i sami susreću s brojnim egzistencijalnim problemima, naišle na velikodušan odaziv i u molitvenoj i u konkretnoj potpori misijama i misionarima.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina i sama dugo ubrajana među misijske zemlje. Zahvalio je i svim prisutnima na dolasku te potaknuo da nastave gajiti misijski duh.

Podsjetivši da je geslo Izvanrednog misijskog mjeseca listopada “Kršteni i poslani”, kazao je da “što smo svjesniji svoga krštenja, postajemo svjesniji i svoga poslanja”. Istaknuo je veliku snagu molitve, ali i trajnu potrebu materijalne potpore misionarima, a preko njih i pomoći brojnim siromašnim ljudima.

Naš čovjek u BiH, katolik, ima poseban osjećaj za takve stvari i tu se divim našim ljudima – kazao je kardinal Puljić te zamolio da “Bog blagoslovi svaki onaj prilog koji su ljudi davali upravo za širenje Evanđelja, a tim su i sami rasli u vjeri”.

Želim da i ova izložba na svoj način i nas još više učvršćuje u vjeri te učini radosnijima i svjesnijima svoga poslanja – rekao je kardinal Puljić.

Pozdrav i prigodnu riječ na početku izložbe uputio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić koji je pojasnio da je ova misijska zbirka, koja se prvi put predstavlja javnosti u formi izložbe, nastajala pedesetak godina.

Prigodom svojih dolazaka, nekad u Misijsku centralu a sada u Misijsku središnjicu, naše misionarke i misionari u znak zahvalnosti za pomoć i suradnju, darovali su pojedine predmete, kao sjećanje na zemlju u kojoj misijski djeluju. Izloženi eksponati govore o kulturi, tradiciji, životu i vjeri naroda iz kojih potječu. Iz njih se može iščitati raznolikost, stvaralaštvo duha i darovitost koja je svojstvena misijskim zemljama. Koliko god različiti u ovozemaljskim datostima, u vjeri i po vjeri smo svi isti, braća i sestre u Kristu Isusu. On nas ujedinjuje, po njemu smo zajednica-Crkva koju okuplja i vodi Duh Sveti. Taj isti Duh nas potiče na međusobnu suradnju, pomoć i ljubav – kazao je mons. Tunjić.

Prisutni su pogledali i video spot za pjesmu “Tamo gdje palme cvatu” koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na zajedničkom CD-u pjesama Papinskih misijskih djela cijeloga svijeta.

Na inicijativu Misijske središnjice oko 350 djece iz 11 zborova iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, 1. lipnja u Nadbiskupskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku snimilo je video spot. Pjesmu su za dječji zbor prilagodili don Dragan Filipović i don Gordan Božić, a video spot tonski je obradio djelatnik Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije Davor Krajinović.

Izvor: Dnevnik.ba

Facebook Komentari

Glas Posavine

Glas Posavine je novi informativni portal koji daje drugačiji pogled na određene teme.