Brčko Vijesti

Gudeljević: Posljedice nastale koronavirusom po gospodarstvo Distrikta moraju biti maksimalno ublažene

Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Pero Gudeljević rekao je danas na konferenciji za medije održanoj prigodom novonastale situacije u svezi s koronavirusom, a s osvrtom na realni sektor da je danas na sastanku s predstavnicima Udruge poslodavaca i Gospodarske komore pokrenut razgovor o mogućim mjerama koje bi Vlada Brčko distrikta BiH u budućem razdoblju trebala poduzeti kako bi posljedice na gospodarstvo Distrikta bile maksimalno ublažene.

„Sve je s ciljem da se sačuvaju poduzeća koja u Distriktu funkcioniraju, ali i da pokušamo naći način kako spriječiti dobivanje otkaza u poduzećima. Nijedna od današnjih mjera nije službeno predložena i tražit ćemo mogućnosti kako te mjere predložiti Vladi, odnosno Skupštini Distrikta“, kazao je Gudeljević dodajući da Distrikt treba podržati i sve prijedloge koji su jučer izneseni na sastanku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

„Od Uprave za neizravno oporezivanje bit će zatražena odgoda plaćanja PDV-a kako bi gospodarski subjekti u ovom trenutku uzeli daha i preživjeli ovu situaciju koja sigurno ima posljedice na poslovanje. Druga stvar koju podržavamo jesu razgovori s predstavnicima svih banaka u BiH, a to je da razmotre mogućnost reprogramiranja kredita gospodarskim subjektima, ali i građanima jer će i proračuni građana biti na udaru i mogu izazvati teške posljedice.  Također, bilo je riječi i o mjerama koje bi Centralna banka BiH trebala poduzeti, a u vezi sa smanjenjem obveznih rezervi banaka. To su mjere na koje mi nemamo utjecaja, ali u svakom slučaju želimo ih podržati“, kazao je Gudeljević.

On je istaknuo da se mjere koje će Distrikt pokušati uspostaviti mogu podijeliti na dvije vrste.

„Jedna mjera bi pretpostavljala odgodu plaćanja određenih poreznih obveza za gospodarske subjekte i vidjet ćemo koje su to mogućnosti. Druge mjere bi bile one gdje bi eventualno izravno bili oslobođeni nekih plaćanja, odnosno gdje bi određena sredstva u okviru proračuna Brčko distrikta BiH, prije svega mislim na ona sredstva koja su definirana u Odjelu za gospodarski razvitak, a tiču se izravnih poticaja poduzećima, preusmjerili i stavili ih u funkciju na način da odgovorimo zadaći koja je trenutačno pred nama“, kazao je Gudeljević ističući da se razmatraju mjere koje će biti koncipirane da budu trajno oslobađanje od određenih obveza ako to bude moguće.

„Na takav način će se pomoći gospodarstvenicima jer su isplatili određene plaće, pa će to biti nekakva nadoknada, a druga mjera bi bila preusmjeravanje sredstava koja će biti izravno u funkciji zadržavanja radnih mjesta, odnosno proširiti ih na nadoknadu šteta koje su u nekom razdoblju poduzeća pretrpjela. Mi ne znamo kada će se ova kriza s koronavirusom završiti, ali pripremamo mjere, pratimo situaciju i kada budemo imali konkretne podatke o tome ćemo se očitovati i vidjeti koliko novaca treba za te stvari“, kazao je Gudeljević.

Kada su u pitanju redovi ispred banaka, Gudeljević je sa sigurnošću kazao da redovi nisu rezultat nikakvog povećanog podizanja novca s banaka i da su redovi nastali zbog zdravstvenih i preventivnih razloga jer je broj ulaska u banke i druge institucije ograničen.

Mato Lučić, ravnatelj Direkcije za financije Brčko distrikta BiH, kazao je da Direkcija vodi računa o situaciji koja je nastala i da je Direkcija stalno u kontaktu s određenim institucijama na razini entiteta i države. On je na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo da je donio odluku da se pomjeri podnošenje poreznih prijava za pravne osobe i da je danas isplaćeno sve za socijalne potrebe.

„Donio sam odluku da pomjerim podnošenje poreznih prijava. Potrudio sam se da se danas isplate sva socijalna davanja. Naredio sam da sve ono što treba biti plaćeno s jedinstvenog računa Trezora Brčko distrikta BiH prema gospodarstvenicima bude plaćeno isti dan kada faktura dođe. Razgovarali smo i o mjerama kao što su prolongiranje ili oslobađanje određenih poreznih obveza i trenutačno radimo određene analize. Vlada i Skupština trebaju donijeti odluku o ovome. Direkcija će se ponašati u skladu s mogućnostima proračuna Distrikta. Trenutačno pričuve nemamo, ali imamo novca da odgovorimo situaciji“, kazao je Lučić.

Predstavnik Udruge logističara Brčko distrikta BiH Jovo Ilić kazao je da se mora osigurati kvalitetan lanac opskrbe za proizvodne tvrtke.

„Mi imamo situaciju da ovisimo o drugim državama iz našeg okruženja, prvenstveno od Hrvatske i Srbije. Te su države uvele određene restrikcije, određene mjere za teretni promet i tu moramo odreagirati na pravi način kako bi se zadržala proizvodnja u proizvodnim tvrtkama, kako bi sve bilo stabilno s nabavom sirovine. Također je i zaštita radnih mjesta u ovom trenutku ključna. Moramo zadržati gospodarstvo i jedna od glavnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije jeste da se gospodarski tokovi moraju očuvati i da se transport roba mora očuvati“, kazao je Ilić.

On je kazao da je Sreten Bogičević uime Udruge trgovaca poručio svim građanima da osnovnih namirnica ima dosta u svim trgovačkim lancima i da nema potrebe da se širi panika kao i da se kupuje prekomjerno.

„Rezervi ima ne za naredna tri mjeseca, nego rezervi ima i za dulje razdoblje. U svemu je jako bitno objektivno izvještavanje medija i da se ne prenose lažne vijesti. Potrebno je koristiti isključivo službene objave jer je dosta nesigurnosti kod građana. Jako je bitno da budemo socijalno odgovorni i da se držimo uputa Vlade. Sljedećih deset do petnaest dana je ključno u širenju koronavirusa i moramo se disciplinirati što više“, kazao je Ilić.

Facebook Komentari