Krenuli masovni prosvjedi za klimu: "Neodoljiva energija i snaga"
Svijet

KRENULI MASOVNI PROSVJEDI ZA KLIMU

TISUĆE školaraca danas su na ulicama Australije i azijskopacifičkih zemalja počele globalni štrajk za klimu pozivajući svjetske čelnike da na UN-ovu summitu o klimi donesu hitne mjere kako bi spriječili ekološku katastrofu.

Uz transparente s porukama “Oceani rastu, ali i mi” ili “Nismo mi počeli krizu, ali se protiv nje borimo”, učenici su prosvjedovali u Sydneyju, Melbourneu, Alice Springsu i drugim australskim gradovima.

Slični prosvjedi, na poticaj 16-godišnje švedske aktivistice Grete Thunberg, planirani su za danas u oko 150 država. Cilj je učenika i drugih aktivista progovoriti jednim glasom o izravnim posljedicama klimatskim promjena na planetu.

Štrajk će kulminirati u New Yorku kada će Thunberg, već nominirana za Nobelovu nagradu zbog svog aktivizma za klimu, predvoditi skup ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Thunberg je već na Twtitteru zabilježila golem odziv štrajkaša za klimu u Australiji napisavši da su oni već postavili standarde koje će slijediti drugi mladi ljudi kada su budu tijekom petka okupljali u Aziji, Europi i Africi.

Razvoj događaja pratite na Indexu:

10:00 U Indiji se očekuju najveći prosvjedi protiv klimatskih promjena u povijesti te zemlje. U glavnom gradu Delhiju održat će se dva marša, a prosvjedi bi trebali trajati još tjedan dana.

09:45 U Londonu se očekuje marš kroz grad oko 11 sati, javlja BBC.

09:40 Australski prosvjednici rekli su kako su se osjećali energično, motivirano i ujedinjeno. Pjevali su i svirali bubnjeve i trube.

Student arhitekture, 23-godišnji Jed Finnane opisao je prosvjed kao “jednu veliku zabavu”.

“Osjećao sam neodoljivu energiju i snagu, ključalo je u meni. Drhtao sam od emocija kad je dijete progovorilo o klimatskim promjenama. Sve je bilo puno strasti”, rekao je Finnane, a prenosi BBC.

“Neka političari konačno rade svoje posao”

Izvor: Indeks.hr

Facebook Komentari