Brčko Vijesti

Krizni stožer pooštrio mjere: Zatvaraju se svi ugostiteljski objekti u Brčkom, raditi će pekare, ljekarne i trgovine prehrambrenih artikala

U Brčkom je danas održan treći sastanak kriznog stožera, nakon čega se medijima obratio dogradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Anto Domić.

Domić je saopćio da je Krizni stožer izvršio evaluaciju dosadašnjih mjera zaštite od virusa korona, ali i da su pojedine mjere pooštrene.

U cilju smanjena društvenog kontakta na najmanju moguću mjeru, Krizni stožer Vlade Brčko distrikta BiH je prihvatio prijedlog da se pooštre mjere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, te su danas donesene sljedeće odluke:

  • Do 22 sata mogu raditi pekare i ljekarne;
  • Do 18 sati, trgovine prehrambenih artikala;
  • Hoteli će i dalje nuditi prenoćišta, a gosti koji su u hotelima imaće obroke u svojim sobama;
  • Svi ostali objekti potpuno obustavljaju rad.

U tržnim centrima sa radom će nastaviti oni objekti koji su u jednoj navedenih kategorija, dok će svi drugi sadržaji obustaviti rad. Ove mjere biće na ponovnoj procjeni svakog tjedna a u skladu sa procjenom Kriznog stožera biće donesene oštrije ili blaže mjere u budućnosti.

Naređeno je JZU da pod hitno nabavi sve nužno za prijem prvih pacijenata koji će se eventualno liječiti u Distriktu, kao i da analiziraju kapacitete u službi stanovništva.

Naloženo je Pododjelu za javno zdravstvo da pripreme stručne materijale za osobe koje se zateknu na području Distrikta ili su se vratili kući iz određenih područja koja su pogođena novim virusom korona, kako bi imali jasna uputstva kome se javiti, istaknuo je Domić.

Ponovljena je i neophodnost osobne higijene i držanja odstojanja između osoba, kao i pridržavanja svih pravila koje će dobijati od liječnika i autoriteta zdravstvene vlasti.

Usvojena je i sljedeća mjera – na graničnom prijelazu uspostavlja se punkt sanitarne inspekcije koja će zajedno sa zdravstvenim radnicima vršiti epidemiološku obradu i sanitarni nadzor svih koji ulaze na prostor Brčko distrikta.

Obustavljen je i javni prijevoz u našem gradu, dok taksi vozila nastavljaju rad uz pojačanu higijenu vozila.

Kada je u pitanju rad autoškola, kandidatima koji su na obuci omogućeno je da završe obuku vožnje. Neće biti upisivanja novih kandidata, neće biti predavanja, niti polaganja ispita.

Napomenuto je i da Policija i Inspektorat vrše intenzivne kontrole, te su iz Vlade još jednom pozvali građane da sve eventualne neregularnosti prijave nadležnima.

“Svi stanovnici Brčko distrikta koji su ovih dana došli u Brčko distrikt moraju ozbiljno shvatiti ovu situaciju. To se prvenstveno odnosi na sve one koji su došli iz Slovenije, Austrije, Njemačke, pa i Hrvatske. Svi su dužni javiti se Pododjelu za javno zdravstvo na broj telefona 080050606 i poštivati instrukcije koji dobijaju od zdravstvenih radnika”, naglasio je Domić.

“Izolacija ne znači hodanje po gradu i hodanje po kafićima. Izolacija znači boravak u kući. Čak i sa ukućanima moraju svesti komunikaciju na minimum. Moraju biti u odvojenoj sobi, i tu boraviti 14 dana ako im je određena izolacija.. Svi oni za koje ne znamo da su došli moraju se javiti, jer mogu biti kliconoše i napraviti takvo stanje da dođe do nekontroliranog širenja virusa među stanovništvom”, zaključio je Domić.

Izvor: nula49.com

Facebook Komentari