Brčko Vijesti

Krizni stožer: U distriktu Brčko stanje je još uvijek pod kontrolom

Krizni stožer za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici analizirao je trenutnu situaciju u vezi sa prevencijom širenja korona virusa na prostoru Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da je stanje još uvijek pod kontrolom i da nema posebno zabrinjavajućih detalja ili podataka.

“ Mi ćemo nastaviti svakodnevno u kontinuitetu pratiti stanje i primjenu naredbi i mjera koje su izrečene u prethodnom razdoblju. Trenutno se982 osobe nalaze se pod nadzorom, 22 osobe bi danas trebale izaći iz medicinskog nadzora, odnosno izolacije. Testirano je ukupno 24 osobe i od dvadest nalaza dva su pozitivna, a za četiri se još uvijek čeka nalaz”, kazao je Milić dodajući da je Krizni stožer informiran i o kontinuitetu nabavke zaštitne i druge opreme koje su neophodne za preventivne aktivnosti kao i dio koji se tiče medicinskog aspekta, odnosno zbrinjavanja lica sa simptomima korona virusa.

On je dodao da je jako važno da su po skraćenim procedurama pokrenute i nabavke CT aparata naglašavajući da je Agencija za javne nabave dala preporuku da se u ovim okolnostima mogu raditi i takve vrste javnih nabava.

Gradonačelnik je istaknuo da je pokrenuta i određena procedura za nabavu aparata za testiranje na virus korona.

“Mislim da je to dobra vijest i već danas su pokrenute procedure oko nabave aparata koji bi mogao biti instaliran i u upotrebi na prostoru Brčkog. To nam je bitno, ne samo s aspekta preporuka da se na taj način vrši ili rješava ovo pitanje, eventualno osoba koje imaju simptome ili postoji bilo kakva sumnja da su zaraženi korona virusom, već i zbog činjenice da ćemo na taj način moći da vršimo i trijažu. To nam je neophodan uvjet da bismo uspostavili  karantinski sustav kako bismo osobe koja ulaze na prostor Distrikta iz inozemstva mogli da kroz testiranje smiještamo u karantin za osobe koje su negativne i gdje bi boravile 14 dana”, kazao je Milić.

Gradonačelnik je kazao da je primjetno da se većina građana pridržava izdatih naredbi.

“Međutim, problem i dalje predstavljaju neodgovorni pojedinci koji bi sve naše aktivnosti mogli da dovedu u pitanje”, kazao je Milić pojašnjavajući da je dopušteno objavljivati osobne podatke osoba koja krše propise koje je donio Krizni stožer.

“U ovom konkretnom slučaju radi se o mjerama izolacije. U ovoj situaciji u pitanju je javni interes i on je iznad osobnog interesa. Cilj nam je da te osobe i pored onih zakonskih i drugih sankcija, koje će svakako snositi, budu i na taj način stigmatizirana. Ne radi se ovdje o kršenju ljudskih prava, ovdje ljudska prava krše oni koji se ne pridržavaju mjera i naredbi. Razmatramo i mogućnost da stavimo na raspolaganje još jedan objekat u koji bi se smještale osobe koje krše mjere izolacije”, kazao je Milić.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da je zadnjih pet dana zabilježen konstantan porast osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom, ali i da se prvi put danas javlja situacija da osobe izlaze iz izolacije.

“ Ove osobe su osobe koje su prošle period inkubacije od 14 dana i one uz konsultacije s obiteljskim liječnikom izlaze iz nadzora, s tim da im se skreće pozornost da se odmah prijave ukoliko osjete bilo kakve respiratorne smetnje u narednom razdoblju. Također, broj osoba koje su pod nadzorom u Distriktu u odnosu na broj osoba u entitetima, vodeći računa o broju stanovnika, pokazuje da Distrikt ima veći broj osoba u samoizolaciji od entiteta. Kada je riječ o broju uzetih uzoraka, onda je Distrikt u razini i jednog i drugog entiteta”, kazao je Pezerović.

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić na konferenciji za medije javnosti je predstavio i ukupan broj zaprimljenih prijava, a koje su vezane za novonastalu situaciju u Distriktu.

“Na dan 24. i 25. 3. ukupan broj zaprimljenih prijava u vezi korona virusa je 43, asistirali smo Inspektoratu prilikom uručenja 37 rješenja o izolaciji. Izvršili smo kontrolu 129 izdatih rješenja, a utvrđeno je da rješenja poštuje 126 osoba. Za tri osobe upućene su informacije Inspektoratu na procesuiranje. Na 158 objekata izvršena je kontrola radnog vremena i izdat je jedan prekršajni nalog zbog prekoračenja radnog vremena. Zbog nepoštivanja naredbe o zabrani kretanja tri ili više osoba podnijete su prijave. Deset osoba nije poštovalo policijski sat, a lišene su slobode dvije osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”, kazao je Pisić.

Šef Policije apelirao je na građane da ne pišu negativne komentare na društvenim mrežama koje se odnose na medicinsko osoblje, timove, policijske službenike, radnike javne sigurnosti, Crvenog križa i Inspektorata.

“U zadnja 24 sata primjetili smo da preko društvenih mreža građani snimaju naše medicinsko osoblje i timove koji izlaze na teren i s veoma negativnog aspekta komentiraju iste. Ti timovi i po 20 sati na dan dnevno rade i izloženi su u prvom redu i ne zaslužuju takav tretman od strane pojedinaca”, kazao je Pisić.

Denis Šehanović, tajnik Crvenog križa/ krsta Brčko distrikta BiH poručio je građanima da ostanu kod kuće, ukoliko nemaju prijeku potrebu da izađu.

“Radimo na upozorenju građana da smanje svoje kretanje, da ostanu kod kuće, da se informiraju putem telefona u zdravstvenim institucijama za bilo koju promjenu zdravstvenog stanja, ukoliko je imaju. U proteklih desetak dana provodimo aktivnost dopremanje hrane ljudima prvenstveno koji su u izolaciji. Pomažemo i službama u smislu dopremanja opreme, prije svega zaštitne. Javljaju nam se i potencijalni donatori iz Distrikta kao i organizacije i tvrtke koje su spremne ustupiti svoje resurse, a također i ljudi van BiH, tj. naši partneri s kojima dugo godina surađujemo. Oko 10.000 maski smo podijelili i trenutno očekujemo i druge donacije. Pored svega, ipak postoji problem s nabavom opreme jer je trenutno nema na tržištu, ali potrudit ćemo se da je nabavimo i imamo na raspolaganju u onom omjeru u kojem nam je potrebno”, kazao je Šehanović.

Facebook Komentari