kulturno nasljeđe posavskoga kraja
Kultura

KULTURNO NASLJEĐE POSAVSKOGA KRAJA

Kulturna baština je naslijeđe društva koje se brižno čuva u sadašnjosti  kako bi bilo ostavljeno u nasljeđe za dobrobit budućim generacijama. Međutim, Često se događa da novije generacije odbacuju ono što je prethodna generacija smatrala kulturnom baštinom, pa ponovo oživljavanje baštine uslijedi tek nakon smjene više generacija. Baština koja se kroz povijest čuva često je jedinstvena i nenadomjestiva. Stoga, vjerni pratitelji naše tradicije, kulture i običaja od neprocjenjive su vrijednosti  svake zajednice, a tako i naša posavska hrvatsko kulturno-umjetnička društva. 

Kulturno-umjetničko društvo Skakava 06 iz Gornje Skakave

Jedno od rijetkih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava koje još uvijek čuva tradiciju brčanskih Hrvata, točnije Hrvata skakavskoga  kraja, jeste KUD Skakava 06 Brčko distrikta BiH  osnovano davne 1946. godine još iz vremena omladinskih radnih akcija, kada se gradila  pruga Brčko – Banovići.

Mara Jokić, predsjednica Društva ispričala nam je folklornu” priču članova ovoga KUD-a  koji je pauzu u radu imalo samo tijekom ratnih dešavanja.

“Trenutno brojimo 120-ero članova od kojih najmlađi ima sedam, a nastariji član sedamdeset i sedam godina. Aktivni smo u cijeloj BiH, zemljama susjedstva i šire, a družimo se ne samo s hrvatskim KUD-ovima, već i s bošnjačkim i srpskim, kao i s raznim inozemnim kulturnim društvima”, priča Jokić, nastavljajući da su neizostavni tijekom organiziranja raznih kulturno-umjetničkih manifestacija (Rane Sv. Franje – Boće),  božićnih domjenaka, tradicionalne Uskrsne TUCIJADE,  obilježavanja 8. ožujka – Dana Brčko distrikta, Vinkovačkih jeseni (RH)…

Na nastupima prakticiraju folklorne igre skakavačkoga kraja koje se ispod ovdašnjega podneblja igraju desetljećima, ali sa suvremenim elementima, koje, kako kaže, omladina najviše zahtijeva.

 “No, ti elementi ne smiju iskvariti naša stara dobra kombinirana kola ( kolo na dvije strane, kolo varalica, četvorka kolo), već samo upotpuniti vizualnu sliku gledatelja”, naglasila je Jokić. Ispričala nam je također da se njihova nošnja sastoji od bijele rubine s ručno rađenim vezovima i čipkom kod cura, koje također moraju imati pregaču i zlatnim vezom izrađene gunjiće. Žene nose tzv. oglavlja, djevojke jagluke i fesove, a udane žene kolutiće ili ćonte (tkane krpe). Na nogama moraju imati zepe, a nekad su to bile cipele na škripac da bi djevojka po ulasku u dom, bila primijećena. Muškarci također moraju imati rubine, gunjiće i šešire.

„Čuvamo svoju kulturnu baštinu, nastupamo sa svojim tradicionalnim hrvatskim nošnjama i gajimo običaje hrvatskoga naroda. Kada smo u prilici, rado se odazivamo gastro- izložbama, gdje s ponosom predstavljamo naša jela nastala radinostima naših ruku i radujemo se svakoj promociji turizma našega kraja“, poručila je Jokićka.

Kao i svake godine, planovi KUD-a Skakava 06 i ove nastavljaju istom putanjom. Nastupat će na svim kulturno-umjetničkim manifestacijama KUD-ova u BiH gdje budu pozvani, u okviru Dana Brčko distrikta, katoličkih blagdana, a pozvani su i u Švicarsku.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društavo „Župa Zovik“

Da bismo se na zasluženi način prisjetili, te zabilježili i dio povijesti HKUD-a „Župa Zovik“ iz Gornjega Zovika, pomogao nam je predsjednik Marijan Milić koji s mnogo ljubavi i volje koordinira i predvodi mnoštvo aktivnosti u pogledu organizacije i nastupa Društva koje, također, njeguje običaje hrvatskoga naroda. Kako nam je ispričao, KUD je počelo djelovati još davne 1950. godine. Nedugo nakon  osnutka,  Društvo počinje nastupati na lokalnim priredbama i festivalima u Ulicama, Rahiću, Zoviku i u Brčkom na festivalu „Mladi graditelji” koji se održava od 1962. godine. Godine 1978. KUD „Zovik” mijenja ime u KUD „Budućnost”. Godine 1987. sudjeluje kao gost u TV emisiji „Znanje imanje” koja je održana u vojvođanskom selu Jarkovac s kojim je tom prilikom pobratimljena MZ Gornji Zovik.  Godine 1989. snima se TV emisija „Znanje imanje” u Maoči. Rat je 1992. godine prekinuo djelovanje KUD-a pa on nastavlja s radom tek po završetku ratnih zbivanja. Godine 1996. obnavlja se rad KUD-a kada se registrira u tadašnjoj općini Ravne Brčko pod imenom HKUD „Zovik”.

Osnivanjem Brčko distrikta, u novim društveno-političkim okolnostima, multietničkoj sredini, dolazi do ustrojstva svih institucija pa i kulturnih. U okviru toga, 2003. godine KUD se ponovo registrirao, ali ovaj put u „H-KUD ŽUPA ZOVIK”.

„To ime nosi i danas. Od tada KUD nastupa na svim značajnijim kulturnim manifestacijama u Brčko distriktu, gostuje po Hrvatskoj, u Zagrebu na Zemaljskoj smotri folklora, na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, bečkom Susretu župljana Župe Zovik, zatim širom Bosne u:  Neumu,  Novom Šeheru, Husinu, Mostaru, Kraljevoj Sutjesci,  Bijeljini, Gradačcu i drugim mjestima“, naglasio je Milić.

Posljednji ovogodišnji nastup zovičkoga KUD-a zabilježen je 29. travnja na Plehanu kod Dervente povodom obilježavanja patrona samostana i župe sv. Marka evanđeliste. Sveto misno slavlje u prepunoj crkvi predvodio je gvardijan samostana fra Anto Tomas u koncelebraciji mnošta svećenika iz toga kraja. Po običaju, nakon mise priređen je bogat kulturno-umjetnički program s pjesmama i plesovima Bosanske Posavine.

U narednom broju glasila HDZ-a predstavljamo preostala hrvatska kulturno- umjetnička društva s područja Brčko distrikta HKUD „Izidor Poljak“ iz Boća i HKUD-a „Bijela“ iz Bijele, koja isto tako čuvaju od zaborava tradiciju hrvatskog naroda.

 IZVOR: Glas HDZ-a 

 

 

Facebook Komentari