Brčko: Lažnim obukama iz njemačkog jezika prevario 20 osoba i zaradio skoro 50.000 KM
Brčko

LAŽNIM OBUKAMA IZ NJEMAČKOG JEZIKA PREVARIO 20 OSOBA I ZARADIO SKORO 50 000KM

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Zlatana Latifovića (47)* iz Maglaja zbog sumnje da je tokom 2017. godine u Brčkom neovlaštenim organiziranjem obuke i provjere znanja iz njemačkog jezika prevario veći broj lica.

Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu, Latifović je optužen da je lažnim prikazivanjem da ima licencu za te poslove dvadeset lica doveo u zabludu i naveo ih da mu predaju ukupan iznos od skoro 50 000,00 KM.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Latifovića da je neposjedujući potrebnu licencu, posredstvom “Job Centar” Brčko, organizovao obuku i provjeru znanja njemačkog jezika s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, znajući da nije bio u mogućnosti da u Njemačkoj osigura zaposlenje osobama iz Bosne i Hercegovine, niti je to htio. Osobe koje su pohađale obuku njemačkog jezika, u uvjerenju da će dobiti posao u Njemačkoj, u periodu od 18.05. do 20.09.2017. godine, Latifoviću i vlasnici Job Centra dali su iznose od 950,00 KM do 4.089,00 KM – navodi se u optužnici.

On je također optužen i da je izrađivao lažne certifikate na njemačkom jeziku u kojima je naveo da su polaznici obuke stekli određena znanja ovog jezika tako što su položili Test Daf ispit. On se tereti da je takve isprave ovjeravao pečatom nepostojećeg subjekta Job Centar Maglaj, kao i svojim potpisom, pored kojeg je navodio da ima svojstvo ispitivača njemačkog jezika, znajući da takvo svojstvo nema.

Potvrđenom optužnicom protiv Latifovića utvrđena je osnovana sumnja da je počinio prevaru (kazneno djelo iz člana 288 stav (2) Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i krivotvorenje isprave (kazneno djelo iz člana 367 stava (1) Kaznenog zakona) s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

*Poduzimanje radnji kaznenog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Izvor: Nula.49

Facebook Komentari