Svijet Vijesti

Lijepa gesta: Beograd plješće za cijeli Zagreb večeras u 20 sati

Vijest o potresu u Zagrebu obišla je regiju uz bok vijestima o koroni. Nižu se podrške potpore, a inicijativa iz glavnog srpskog grada pozvala je sugrađane da daju podršku Zagrepčanima večeras.

Mediji iz čitave regije danas su, uz koronu, kao glavu vijest imali i o najjačem potresu u Zagrebu posljednjih 140 godina. Ispod korektno prenesenih informacija, nevjerojatan je broj empatičnih poruka naših susjeda, prije svega iz Srbije gdje u komentarima šalju poruke ohrabrenja, podrške i dubokog suosjećanja.

Zagreb u ruševinama, prenosi srpski B92, a ovo su neki od komentara:

Grzuanin: ‘Ima li ovaj režim snage, točnije duše, da makar ponudi pomoć komšijama Hrvatima? Pomozimo s čim imamo, makar slali samo gorivo, brašno, zejtin, ali pomozimo! Tu smo zauvijek u komšiluku!’

Milojko Pantić: ‘Žao mi je komšije. Puna podrška iz Srbije. Molimo se za vas i vaše povrijeđene. Dat će Gospod da se što prije oporavite i da vam se život vrati u normalu. Nadam se da nitko nije izgubio život i da nitko nije teško teško povrijeđen. Velika podrška i sve najbolje’

Mile piše jednostavno: ‘Komšije, drž’ te se!’.

Na stotine je ovakvih komentara podrške, tek pokoji drugačije intoniran. Štoviše, inicijativa ‘Ne davimo Beograd’ iz sata u sat prenosi najnovije vijesti iz Zagreba, posljednje su objavili snimku naših rodilja u Petrovoj bolnici koje s beba u rukama stoje ispred bolnice.

– Rodilje s bebama nakon nekoliko potresa izveli van iz bolnice na zimu. Prestrašno! Budimo jaki u ovim teškim danima… – stoji u njihovu postu. Kao podrška Zagrebu, pozvali su Beograđane da danas u 20 sati svi zaplješću.

– Inicijativa Ne davimo Beograd poziva građane i građanke Beograda da današnji Aplauz u 8 posvetimo ugroženim komšijama u zemljotresu koji je pogodio grad Zagreb. Naše države i društva suočavaju se sa velikim ispitom pod zarazom COVID-19 virusa, a još jedna katastrofa zadesila je prve komšije. Zemljotres, u kojem je oštećen veliki broj zgrada i drugih objekata, dodatno je otežao život građana i građanki Zagreba i zakomplicirao borbu protiv pandemije. Neka ovaj Aplauz u 8 bude za sve one koji se širom Balkana bore u sve kompliciranim uvjetima – stoji u njihovu pozivu.

Virus će proći, ali ono što želimo da zauvijek ostane u našem društvu, raste i razvija se, jeste solidarnost, međusobna briga i podrška za sve naše građanke i građane. A ona nema granice i ne poznaje etničke, vjerske ili političke pripadnosti.

I britanski BBC prenio je vijest o snažnom poresu u Zagrebu navodeći kako je u njemu oštećena i zgrada Sabora te prenoseći upozrenje ministra Davora Božinovića stanovništvu da održavaju razmake jer se suočavamo s dvije opasnosti – potresom i zarazom.

Američki Fox News prenio je i vijest kako su rodilje u ogrtačima i svojim novorođenim bebama istrčale u dvorište rodilišta u Petrovoj bolnici. Navode i da je legendarna zagrebačka katedrala oštećena kao i to da je bila obnovljena nakon velikog potresa 1880. godine.

Izvor:24sata.hr

Facebook Komentari