MALIŠANI OŠ BIJELA, ZOVIK I ULICE NAZOČILI PREDSTAVI "RUŽNO PAČE"
Brčko

MALIŠANI OŠ BIJELA, ZOVIK I ULICE NAZOČILI PREDSTAVI “RUŽNO PAČE”

Program manifestacije “Frančesko 2019”  predvidio je današnji dan za mališane, pa su tako učenici od 1-5 razreda centralne X. Osnovne škole Bijela, Jedanaeste osnovne škole Zovik kao i Dvanaeste osnovne škole Ulice, posjetili grad.

U sklopu njihove male turističke posjete gradu, prije samog održavanja glavnog događaja, predstave, upriličili su veseli posjet Gradskoj galeriji “Veselin Masleša” u samom centru grada. Poneki, komunikativni mališani, okušali se zasigurno po prvi put i u davanju izjava za medije. Nakon centra grada, užurbanim, uzbuđenim koracima, a pritom s ljubavlju držeći učiteljice za ruku,posjetili su i Muzej u zgradi Šipada.

Voditeljica Muzeja imala im je što i pokazati obzirom da je još uvijek otvorena aktualna izložba Ive Jelušića “Novi život starog hrasta” što su učenici pomno, s izrazitom zainteresiranošću promatrali, pritom postavljajući i pitanja poput: “Zašto je po ovim posudama ovoliko točkica”, “Zašto je ona posuda crna a ova smeđa.” Oduvijek su dječija pitanja imala poseban smisao, zar ne ?!

No ono što je po njihovim veselim licima sigurno, jeste činjenica da je najposebniji dojam ipak ostavila predstava naziva “Ružno pače” koprodukcije vinkovačkog kazališta, a odigrana u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Predstava “Ružno pače” od strane organizatora “Frančeskovih dana” odabrana je prvenstveno radi uzrasta ove dječice kao i zbog činjenice da je ista poučna, te samim tim i uvrštena u najranije programe lektira širom svijeta.

Danski pisac Hans Christian Andersen svojim je bajkama zaslužio mjesto među najvećim imenima svjetske literature, a podjednako ih vole djeca i odrasli. Njegovo Ružno pače jedna je od paradigmatskih priča o različitosti koja se susreće s nepravednosti svijeta punog predrasuda. Sivi, neugledan ptić izlegnut u pačjem gnijezdu suočava se s odbacivanjem i porugom samo zbog svog drugačijeg izgleda, a potraga za prihvaćanjem i pripadanjem temeljna je odrednica gotovo svake ljudske sudbine. Lutkarski medij idealan je za ovakav predložak jer na djeci prihvatljiv način pripovijeda jednu veliku priču koja najmlađe senzibilizira na drugačije među nama.

 

Izvor: Infozmaj, piše: Tea Ružić

Facebook Komentari