BiH Vijesti

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala s veleposlanicom Austrije u BiH Ulrike Hartmann

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu s veleposlanicom Austrije u BiH Ulrike Hartmann o daljnjem jačanju i produbljivanju suradnje u oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova.

Veleposlanica Ulrike Hartmann naglasila je da Austrija, kao članica Europske unije i kao susjed regije Jugoistočne Europe, zagovara i podržava proces integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. S tim u vezi istakla je potrebu usklađivanja propisa s europskim standardima, posebno u oblasti obrazovanja. Ministrica Gudeljević i veleposlanica Hartmann usuglasile su se da je neophodno školovati mlade ljude u Bosni i Hercegovini u skladu s potrebama privrede, a austrijska veleposlanica najavila je i mogućnost realizacije projekta u kojemu bi sudjelovala Austrija, a koji je usmjeren na stručno obrazovanje.

Utvrđeno je da u Bosni i Hercegovini djeluje veliki broj austrijskih tvrtki koje stvaraju radna mjesta i time mladim ljudima daju perspektivu u svojoj domovini. Hartmann je istaknula potencijal koji u tom smislu ima Brčko distrikt, te je zaključeno da upravo Distrikt Brčko može biti primjer suživota i uvažavanja drugih, što je preduslov za privlačenje investicija i razvoj gospodarstva.

Ministrica Ankica Gudeljević i veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartmann razgovarale su i o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Austrije o suradnji u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta. U razgovoru je istaknuta potreba  za što bržim početkom rada Komisije za realiziranje odredaba Sporazuma a koje se odnose na kulturnu suradnju.

Raduje i činjenica da bi uskoro mogao početi rad na pripremi prvog sastanka Mješovite komisije za pripremu programa za provođenje Sporazuma između Austrije i BiH te u skladu s tim i priprema nacrt prvog radnog sastanka koji će biti održan u 2020. godini u BiH.

(www.mcp.gov.ba)

Facebook Komentari