Brčko Vijesti

Na području Distrikta 7 novih osoba pozitivnih na virus korona, 5 iz zaseoka Peškiri

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i zapovjednik Kriznog stožera za zaštitu i spasavanje Siniša Milić na današnjoj konferenciji za medije saopćio je da je na području Distrikta jutros potvrđeno 7 novih osoba koje su pozitivne na virus korona.

„Trenutno na području Distrikta imamo ukupno 14 osoba koje su pozitivne na korona virus. Sedam novih osoba su iz tzv. dva klastera, jedan je klaster Tuzla, tj. Klinika za srce odakle su dvije novozaražene osobe. Jedna osoba je bila na liječenju u Tuzli, a druga je imala direktni kontakt s osobom za koju je ranije potvrđen pozitivan nalaz, a koje se, također, nalazilo u Tuzli. Pet preostalih osoba su iz zaseoka Peškiri, naselja koje je stavljeno u izolaciju. Na neki način možda smo i prevenirali širenje korona virusa jer su ove osobe od stavljanja zaseoka Peškiri u izolaciju bili spriječeni u kontaktima tako da možemo govoriti da je, ipak, ova situacija pod kontrolom“, kazao je Milić.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da se od 14 osoba šest nalazi u bolnici, a osam je u kućnoj izolaciji.

„Od ovih šest koje su hospitalizirane, jedno je u nešto težoj kliničkoj slici, dvoje je srednje dobro, dok se troje osjeća dosta dobro. Osam osoba je u kućnoj izolaciji i oni se javljaju redovito u Pododjel za javno zdravstvo. Ukupni broj uzetih uzoraka s današnjim danom je 105 i čekamo rezultate za još sedam. 84 je negativno, a kao što smo već kazali 14 je pozitivno na korona virus“, kazao je Pezerović dodajući da se od jučer testiranje vrši u Tuzli što je velika prednost i da je obezbijeđen znatno veći broj testova nego što su imali do sada.

Anđa Nikolić, šefica Pododjela za javno zdravstvo kazala je da za sada Distrikt  ima lakše slučajeve i da su uglavnom zaražene mlađe osobe.

„Međutim, ako se ne budu pridržavali uputstava oni mogu prenijeti virus na starije osobe i onda možemo imati težu kliničku sliku i veći problem u zdravstvenom sustavu. Mi nismo iznenađeni naglom pojavom ovih sedam novih zaraženih jer imamo dojave da se nepoštuju izolacije. Osnovno je da stanovništvo sluša naše preporuke i to je jedini način da zaustavimo epidemiju. Mi što možemo da uradimo je da otkrijemo kontakte i zahvaljujemo se puno Policiji Brčko distrikta BiH koja nam pomaže u tome“, kazala je Nikolić.

Ona je istaknula da produženje vremena izolacije s 14 na 28 dana s gledišta struke itekako je dobra mjera jer, kako je kazala, na taj način će se zadržati i oni koji nisu zaraženi u kućama i neće biti u prilici da dođu u kontakt s zaraženima.

 

 

Facebook Komentari