“Nadahnute (sve)mirom” Zbornik žena vjernica SI Bosne i Hercegovine
BiH

“NADAHNUTE (SVE)MIROM” ZBORNIK ŽENA VJERNICA SI BOSNE I HERCEGOVINE

„Nadahnute (sve)mirom“, naziv je Zbornika žena vjernica Sjeveroistočne Bosne i Hercegovine koji je nedavno, u izdanju Centra za kulturu Orašje, izišao iz tiska. Ova publikacija nastala je u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNIFEC i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH, a financijska sredstva osigurao je Ured UN-a za podršku izgradnji mira/ Fond za izgradnju mira.

U Zborniku su objavljeni radovi 30-ak bh žena različitih vjerskih i nacionalnih pripadnosti, među kojima je zastupljena i Samra Šakanović Prgić, jedina predstavnica iz ŽP. Samra se u zborniku predstavlja s ulomcima iz svoje knjige „Posavka“, „Ordenje za Anđelku“ i „Ovaj svijet“. U svojim aktivnostima, Samra se posvetila radu s djecom i ženama, a prošle godine osnovala je i neformalnu Udrugu građana „NELA“ Orašje, i zalaže se za prava žena i međureligijski dijalog. Promocija zbornika održana je sinoć u Tuzli, na kojoj je sudjelovala i govorila i Samra, a do kraja ove godine namjera je promovirati ga i u Orašju.

-Potaknute vjerom, osluškujući svoje srce, želeći da kao hrabre žene doprinesu izgradnji mira u BiH, žene vjernice Sjeveroistočne Bosne odlučile su se na zajedničku izradu ovoga zbornika, u kojoj su željele dati prostor nedovoljno afirmiranim ženama, ili onima koje treba još dodatno afirmirati, a koje imaju umjetnički potencijal izražen kroz pisanu riječ ili neki oblik vizualne umjetnosti, smatrajući da postoji veza između duhovnosti i umjetnosti, istaknula je urednica ovoga izdanja Ernada Avdibegović

Izvor: radioorasje

Facebook Komentari