NAJAVLJENE OŠTRIJE KONTOLE IZDAVANJA FISKALNIH RAČUNA
Brčko

NAJAVLJENE OŠTRIJE KONTROLE IZDAVANJA FISKALNIH RAČUNA

Na području Brčko distrikta u proteklih godinu dana izvršena je fiskalizacija pravnih lica i poduzetnika.

Odvjetnicima i veleprodajama, koji nisu htjeli da ispoštuju novi zakon i budu dio fiskalnog sustava, Poreska uprava izdala je prekršajne naloge.

Proces fiskalizacije je prilično sporo tekao, ali je taj posao završen. Za sada su jedina “kočnica” odvjetnici i veleprodaje, koji odbijanjem izdavanja fiskalnih računa krše zakon, izričiti su u Poreskoj upravi Brčko distrikta.

-Svi su izvršili nabavke fiskalnih uređaja, osim odvjetnika – oni su tražili izmjenu zakona. Do te izmjene zakona još uvijek nije došlo, tako da je poreska uprava prilikom izlaska na teren izdala prekršajne naloge i svim odvjetnicima, kaže Miodrag Trifković, ravnatelj uprave Brčko distikta.

Od 3.000 pravnih lica i poduzetnika koji su obvezni da svoj promet registriraju kroz ovaj fiskalni sustav, njih oko 200 to nije uradilo u predviđenom roku i njima su uručene kazne.

Novčana kazna je 500 KM, a predviđena je i zabrana rada do 60 dana.

Poreska uprava će u idućem periodu pokrenuti žestoku aktivnost kontrole izdavnja fiskalnih računa. Nije dovoljno nabaviti fiskalni uređaj i ne izdavati fiskalne račune, dodaje Trifković.

Iz Poreske uprave upućuju apel svim građanima da obavezno uzimaju fiskalne račune prilikom kupovine.

Zašto bi se novac naših građana, poreskih obveznika, zadržavao u privatnim rukama, u džepovima pravnih lica i poduzetnika koji su dužni da taj novac proslijede na jedinstven račun Trezora, odnosno Brčko distrikta? Ja apeliram – uzmite račun, tražite račun, zakon je rekao – ako vam ne da fiskalni račun, ne morate platiti robu. Svaki prekršaj u smislu neizdavanja fiskalnog računa slobodno prijavite Poreskoj upravi. Možete prijaviti i anonimno, kaže Trifković.

Poreska uprava je dužna i po anonimnim prijavama ići u kontrolu gospodarstvenika, ukazuje ravnatelj brčanske Poreske uprave.

Izvor: nula49

Facebook Komentari