Najkontroverzniji film godine
TV & Film

Najkontroverzniji film godine: O hororu u Hrvatskoj raspisao se i Trump

PRIJE tjedan dana u javnosti se proširila priča o novom američkom hororu “The Hunt” čija je radnja smještena u “Hrvatskoj”, a u jednoj sceni pojavljuje se i “zagrebačka” registracija. 

Točnije, registracija koja djeluje kao zagrebačka iako je u stvarnosti umotvorina američkih filmaša koja samo okvirno podsjeća na hrvatske, ali je vjerojatno namjerno modificirana kako bi se izbjegla moguća podudarnost s nekom postojećom registracijom. Inače, film je u potpunosti snimljen u Louisiani, ali scenaristi su iz nekog razloga izabrali Hrvatsku kao mjesto radnje što će definitivno biti zanimljivo domaćim gledateljima.

No film u produkciji novih kraljeva horora, Blumhousea, podigao je podosta prašine i u američkim medijima.

Liberali love konzervativce 

Radnja filma prati dvanaestero stranaca koji se bude na nepoznatom mjestu (pretpostavljaju da su u Arkansasu, ali ispostavlja se da se radi o Hrvatskoj) i brzo otkrivaju da su postali lovina u bolesnoj igri skupine bogataša. Međutim, lov se zakomplicira u trenutku kada jedna od progonjenih odluči pružiti otpor i započne ubijati lovce.

Iako se radi o zapletu koji smo vidjeli mnogo puta do sad, postoji nekoliko razloga zašto je film privukao pažnju američke javnosti. Onaj osnovni je da se progonjene naziva “deplorables” ili u slobodnom prijevodu “bijednici”, a to je izraz koji je tijekom predsjedničke kampanje 2016. koristila demokratska kandidatkinja Hillary Clinton, opisujući tako sve one koji podržavaju Donalda Trumpa i njegovu retoriku.

Dio konzervativnih medija kritizirao je film upravo zbog ovog detalja, tvrdeći da se radi o filmu koji prikazuje liberale koji love glasače Donalda Trumpa i tako stvara još dublji razdor u već ionako politički podijeljenoj zemlji. No kritike su stigle i s druge strane političkog spektra i to nakon pucnjave u El Pasu i Daytonu. Iako su svjesni da se radi o nasilnoj političkoj satiri, mnoge su TV postaje povukle najave filma dok producenti tvrde da ozbiljno razmatraju pristup promociji filma jer njihova namjera nije bila eksploatirati situaciju u društvu, već samo iznijeti svoje mišljenje.

Universal Pictures (distributer filma) jučer je odlučio da film ipak neće prikazivati. “Film The Hunt je ubijen”, vrišti s naslovnica američkih medija.

U priču se uključio i Trump

Sve se ovo savršeno uklopilo u seriju Trumpovih tweetova u kojima napada Hollywood koji smatra “rasističkim” i “opasnim”. Iako isprva nije bilo jasno o čemu govori, kasnije je razjasnio da se radi o “filmu koji uskoro izlazi” i čiji je osnovni cilj “poticati kaos”.

Nije naveo da se radi o “The Hunt”, ali jasno je da se radi upravo o ovom filmu iako nikada nije argumentirao što smatra “rasističkim”.

Međutim, nije jasno zašto je film toliko razjario konzervativce, a ne liberale koji su u filmu prikazani kao negativci. Naime, “bijednici” koje radnja filma prati su junaci za koje publika navija, a liberalne elite negativci. Taj podatak očito nije došao do konzervativnih medija i Trumpa koji samo papagajski ponavlja ono što je vidio i čuo na Foxu.

Inače, ovo nije prvi Trumpov pokušaj “recenziranja” filmova koje nije pogledao. Prošle godine obrecnuo se na “First Man” jer u filmu nije prikazana scena Neila Armstronga kako postavlja američku zastavu na površinu Mjeseca iako se u filmu scena zastave pojavljuje, ali sam čin zabijanja jednostavno nije prikazan.

Unatoč kritikama koje dolaze sa svih strana, film će se u kinima pojaviti 27. rujna pa ćemo brzo doznati hoće li “izazvati kaos”, razočarati ili oduševiti kritičare i gledatelje ili samo pogrešnim registracijama zabaviti Hrvate.

Izvor: Index.hr

Facebook Komentari