Brčko Vijesti

Brčko: Nakon vaskršnje liturgije u Srpskoj Varoši u samoizolaciji vjernici, ali i svećenici

Vaskršnja služba u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši bila je jučer glavna tema u Brčko distriktu. Naime, na jučerašnjoj konferenciji za medije bilo je riječi o osobama koje su službi nazočile, ali i mjerema i sankcijama koje su zbog toga izrečene.

“Ja moram konstatirati da je u tom slučaju došlo do kršenja propisa, preporuka i naredbi sa najmanje dvije strane. S jedne strane imamo očigledno kršenje preporuka Sinoda Srpske pravoslavne crkve, Eparhije zvorniko-tuzlanske i Namjesništva SPC ovdje u Brčkom, a s druge strane naravno postoje i propisi, odnosno naredbe koje su donesene na Kriznom stožeru, a vezano za prevenciju i suzbijanje širenja virusa korona”, rekao je medijima gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Milić je istaknuo da je postupljeno u skladu sa pravilima medicinske struke, budući da je među osobama koje su nazočile liturgiji bila i osoba koja je prekršila rješenje o samoizolaciji, a prethodno je bilo pozitivno na virus korona.

“S druge strane imate jasno i nedvosmisleno kršenje preporuka crkvenih vlasti, i to je nešto čime bi svakako nadležne crkvene vlasti trebalo da se pozabave”, dodao je gradonačelnik Brčko distrikta.

Milić je pomenuo i navodnu političku pozadinu slučaja.

“Mi ćemo narednih dana izaći sa političkom pozadinom koja je iza ovoga događaja, sa vrlo jasnim političkim akterima u svemu ovome. Na nama, kao Kriznom stožeru, u ovakvoj situaciji, jeste da zauzmemo identičan stav poštujući pravila struke u odnosu na sve građane Brčko distrikta, i tako smo postupili i u nekim ranijim slučajevima. Ovdje nema ništa senzacionalističko, ovdje se radi o poduzimanju mjera u cilju prevencije i suzbijanja širenja virusa korona”, rekao je Milić.

Da je liturgiji bilo pet svećenika, kojima je takođe određena mjera samoizolacije potvrdio je šef Policije Brčko distrikta Goran Pisić.

“Mi smo izvršili informativne razgovore. Nikoga nismo priveli i nikoga nismo saslušavali. Informativni razgovori bili su u cilju potvrđivanja broja osoba, kontakata i koje su to osobe bile”, pojasnio je Pisić.

Prvobitno su obavljeni razgovori sa dvije osobe koje imaju rješenje o izolaciji, a bile su pozitivne na virus korona, dodao je šef brčanske Policije.

Za sada je utvrđeno da je petnaest osoba nazočilo službi, a Pisić je dodao i da nisu svi blagonakloni kada je u pitanju davanje informacija ko je sve bio nazočan.

Šef Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić još jednom je ponovila da se protiv epidemije ne može boriti samo zdravstvo i zdravstveni radnici, već je potrebno da svi stanemo zajedno i ispoštujemo preporuke koje nam se daje i mjere koje se predlažu kako bismo zaustavili epidemiju i izašli iz ovog kao pobjednici.

“Nažalost, evo desilo se kršenje tih naših preporuka. U ostale preporuke ja ne bih ulazila, ja ću govoriti samo u ime zdravstvene struke. Mi u Pododjelu smo nakon zadobijene prijave da je u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Srpskoj Varoši vršena liturgija na kojoj je bio veći broj vjernika, među kojima su bili i dvoje ljudi koji su kršili izrečenu mjeru samoizolacije, nakon što su njihovi prvi nalazi bili pozitivni”, pojasnila je Nikolić.

“Mi smo izanalizirali dostavljene snimke, izanalizirali sve zapisnike i konstatirali da se radi o srednjem riziku, na osnovu koga se izriču mjere samoizolacije za sve nazočne uključujući naravno i svećenstvo”, dodala je ona.

Nikolić je istaknula i da Pododjel nijednu odluku ne donosi bez prethodnih konsultacija sa eminentnim stručnjacima iz ove oblasti i u BiH i u širem okruženju.

“Tako smo radili i ovog puta, Sve ijedan profesor je potvrdio da se radi o dobroj našoj procjeni i da idemo sa mjerama samoizolacije”, naglasila je Nikolić.

Nikolić je istaknula da ne vidi apsolutno ništa senzacionalno u tome što će i svećene osobe biti u samoizolaciji.

“I oni su samo ljudi, i oni treba da ispoštuju sve mjere kako bismo izašli iz ove epidemije”, zaključila je ona.

Dodajmo i to da se na rješenjima koja su izdata osobama koje su nazočile liturgiji kao razlog za mjeru samoizolacije navodi “sumnja na infekciju koronavirusom”.

“Utvrđeno je da je osoba navedena u dispozitivu rješenja bila u kontaktu sa drugom osobom koje je u izolaciji ili osobom za koje se opravdano sumnja da je moglo biti zaraženo koronavirusom ili sa osobom za koje je utvrđeno da je zaraženo koronavirusom”, stoji u rješenju.

 

 

Izvor: nula49.com

Facebook Komentari