BiH Vijesti

KOMPLETNO NASELJE SREDNJA ŠPIONICA U KARANTINU ZBOG POJAVE KORONA VIRUSA

Nakon što je u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli potvrđen prvi slučaj zaraze 61-godišnje ženske osobe s područja Srebrenika, Krizni stožer Civilne zaštite na izvanrednoj sjednici je donio odluku o stavljanju kompletnog naselja Srednja Špionica u karantin, javlja Anadolu Agency (AA).
Krizni stožer je donio odluku da se stanovništvu Srednje Špionice isporuči 460 zaštitnih maski i 460 pari rukavica te da se obavi detaljna dezinfekcija kompletnog naselja.

“Nadamo se da odluka o karantinu neće potrajati duže vremensko razdoblje, ali moramo poduzeti sve mjere kako bi ublažili posljedice. Još uvijek čekamo rezultate kompletne epidemiološke slike ovog naselja”, kaže Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika.

U Kriznom stožeru Civilne zaštite Srebrenik ističu kako je zaražena osoba imala u proteklim danima brojne kontakte s drugim osobama i zbog toga strahuju da će se pogoršati epidemiološka situacija.

Zaražena žena, prema informacijama Kriznog stožera Civilne zaštite, ima prebivalište u Brčko distriktu, a nastanjena je u Srednjoj Špionici.

“Upravo zbog prijavljenog mjesta boravišta u evidenciji nismo imali dolazak kćerke i njene prijateljice kod osobe koja je zaražena i one nisu bile u izolaciji. Poduzeli smo sve potrebne mjere i čekamo rezultate testiranja za osobe koje su bile u bližem kontaktu sa zaraženom ženom”, izjavio je Nedim Zukić, ravnatelj Doma zdravlja u Srebreniku.

Na području Srebrenika poduzeto je niz preventivnih mjera. Vršene su dezinfekcije naselja, a postavljen je i tunel za dezinfekciju. Međutim, kako navode u Kriznom stožeru Civilne zaštite, još uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji se ne pridržavaju propisanih mjera.

 

 

Izvor: InfoBrcko.com

Facebook Komentari