Nauka kroz zabavu: Održana druga Noć istraživača u Brčkom
Brčko

NAUKA KROZ ZABAVU: ODRŽANA DRUGA NOĆ ISTRAŽIVAČA U BRČKOM

Omladinska organizacija Mali princ i Poliglota Institut iz Brčkog bili su tokom proteklog vikenda domaćini i organizatori druge po redu Europske noći istraživača Brčko.

Cilj manifestacije i ove godine bila je promocija nauke, tehnologije, istraživačkog rada i umjetnosti među djecom i mladima, te davanje mogućnosti mladima da pokažu svoja znanja i vještine.

Promocija nauke i naučno-istraživačkog rada, u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim satima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život, te na promviranju karijere istraživača, posebno kod mladih.

U sklopu ovogodišnje manifestacije održano je preko 40 radionica, prezentacija, a poseban dio programa obuhvaćala je prezentacija rada srednjih škola, visokoškolskih ustanova i osnovnih škola u naučno-istraživačkim radovima.

Također, želja je bila na jednom mjestu okupiti naučnike, predavače i istraživače iz cijele BiH i regiona, a sve sa ciljem motiviranja djece i mladih da se bave naukom.

Glavni cilj naše organizacije jest rad na edukativnim projektima za djecu i mlade, promocija nauke, kulture i umjetnosti, neformalnog obrazovanja među djecom i mladima, suradnja s ostalim vladinim i nevladinim organizacijama, kako na području Brčko distrikta, tako iz cijele BiH i regije, istakla je Vesna Mijatović, predsjednica Udruženja.

Realizacijom ovog projekta pokazali smo da se predanim radom, posvećenosti mogu napraviti veliki pomaci u kulturnoj, ali i naučnoj i zabavnoj ponudi za najširu populaciju, a da su edukacijski projekti za mlade nužnost i potreba, naglasila je Sandra Dobrijević, ravnateljica partnerske organizacije u projektu – Poliglota Instituta.

Organizatori su naglasili da Noć istraživača još uvijek nije gotova – projekt se nastavlja projekcijama mobilnog planetarijuma koji nam dolazi iz Beograda 5. i 6. llistopada, a već su uveliko u pripremi umjetnički i edukacijski projekti koji će biti realizirani do kraja ove godine.

Izvor: Nula.49

 

Facebook Komentari